sobota, 14 lipca 2012

Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym i orzechami

Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym i orzechami

Placuszki z ricotty


Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem ricotty. Te placuszki będę robiła na pewno zdecydowanie częściej. Są bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie komponuje się z nimi sos z gorzkiej czekolady. Z racji tego, iż nie miałam w domu żadnych świeżych owoców, postanowiłam podać je z prażonymi orzechami włoskimi. Z dodatkiem jagód, bądź malin będą jeszcze smaczniejsze! 

Placuszki z ricotty


PLACUSZKI Z RICOTTY Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI

Składniki (na 10 sztuk):

  • 250 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • 75 g mąki
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • łyżka drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sos- 50 g gorzkiej czekolady*, 50 ml kremówki 30%
  • do posypania: garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
Mąkę, mleko, ricottę, cukier, ekstrakt proszek do pieczenia i żółtka miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka stopniowo dodajemy do masy z ricottą i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Na patelni do naleśników rozpuszczamy odrobinę masła. Za pomocą małej chochelki nalewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. 
Przygotowujemy sos: w garnuszku umieszczamy kremówkę i połamaną czekoladę, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Placuszki podajemy z sosem czekoladowym i uprażonymi orzechami. Orzechy możemy zastąpić ulubionymi owocami. 

*jeśli nie lubicie gorzkiej czekoladą, zastąpcie ją mleczną

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.


32 komentarze :

  1. Nie ma nic lepszego niż słodkie placuszki z gorzką czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka na te placuszki , kochana :)
    Wyglądają przepysznie <333

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia przeapetyczne! :)
    A formę kupiłam w Tesco w Żywcu. Nie wiem, co to za firma, ale mam jeszcze 1 czy 2 blaszki z tej serii i są po prostu świetne. Masywne, dość ciężkie, ale nie przywierają, idealne kształty i wysokość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Maniu, przejdę się w takim razie do Tesco jutro i się rozejrzę;-)

      Usuń
  4. bajka, po prostu bajka...

    OdpowiedzUsuń
  5. Po wczorajszych brownie, masakrycznie czekoladowych marzę dziś o boczku :P

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm jakie wspaniałe rozpoczęcie dnia:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm ,pyszniutkie placuszki <3
    chętnie zjadła bym pare ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też ostatnio robiłam placuszki z ricottą, są takie delikatne i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo, ta lejąca się czekolada <3
    obłęd!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka leci...
    Zrobię placuszki mężusiowi, będzie w siódmym niebie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ricotta mnie kusi od dawna i jak w końcu ją kupię to chyba wyczaruję sobie takie pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malwinko,
    to niesamowite! Zaskoczyłaś mnie z tą ricottą w placuszkach. Nie przypuszczałabym, że wyjdą aż tak lekkie i delikatne. Pysznie wyglądają!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  14. ale to musi być pyszne...zapiszę ku pamięci:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojej, genialne placuszki! i ten sos czekoladowy! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny ten sos. I placuszki, oczywiście :). Dotąd robiłam placuszki z ricottą lub mascarpone z dodatkiem owoców, ale pomysł z orzechami świetny, do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Boskie te placuszki. Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. placuszki na bazie ricotty jadłam raz. Owszem były pyszne ale mój faworyt to zwykłe mleczne, najlepiej biszkoptowe naleśniki na słodzonym cieście - podawane z cukrem pudrem i ew. dżemem ;) chyba przez moją mamę, robi je tak pyszne że każdy inny dodatek psuje ich smak

    OdpowiedzUsuń
  19. żądam cenzury na takie zdjęcia, kiedy na diecie jestem ;)
    serio mówiąc: link zapisuję. uszczęśliwię kiedyś męża.

    OdpowiedzUsuń
  20. Placuszki z ricotty sa takie delikatne, uwielbiam je! a sos prezentuje sie cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę spróbować:)wyglądają bardzo apetycznie :) szczególnie z tą czekoladą ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Lepszego śniadania od takich placuszków z sosem nie umiem sobie wyobrazić, Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  23. jeju Maliwnko, co do Ciebie wejdę, to nie ma rzeczy, nawet wymyślnej której bym nie zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. sos czekoladowy wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię robić i jeść wszelkie takie placuszki, chętnie wypróbuję z ricottą.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaki sos! Mniam, słodko, idealne miejsce dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. W takim razie będę musiała kupić serek ricotta ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Dałam ten przepis moim Rodzicom i są zachwyceni! Bardzo im smakowało. Mnie niestety nie, bo generalnie nie gustuję w racuchopodobnych placuszkach;p

    Agateq.

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie placuszki z dodatkiem sera zawsze dobrze smakują i tak jak piszesz wręcz rozpływają sie w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O jacie, ale mi zaburczało w brzuchu...

    OdpowiedzUsuń
  31. Placuszki tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach :) Potwierdzam zdania powyżej ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.