środa, 11 lipca 2012

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Te placuszki smażyłam w niedzielę, w ramach leniwego popołudnia. Oryginalny przepis wzbogaciłam o kilka przypraw i ziół, otrzymując w ten sposób bardziej pikantną wersję. Mięsożernemu Połówkowi bardzo przypadły one do gustu. Świetnie sprawdzą się jako posiłek na następny dzień po zakrapianym spotkaniu ze znajomymi. Możemy je podać z lekką sałatką, salsą lub ulubionym sosem. Za przepis serdecznie dziękuję Irence i Andrzejowi, razem z którymi przygotowałam placuszki w wirtualnej kuchni. 



Placuszki z kukurydzą i boczkiem

PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I BOCZKIEM (AUSTRALIA)

Składniki (na 6 placuszków):
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 300 g odsączonej kukurydzy*
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • pół podłużnej czerwonej chili (bez pestek i drobno posiekanej)
  • łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 6 podłużnych plastrów boczku (użyłam gotowanego boczku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Mąkę mieszamy z mlekiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wędzoną paprykę, czubricę, tymianek, chili, sól i pieprz. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Przed przewróceniem placków na drugą stronę muszą być dobrze wysmażone (inaczej będą się rozpadać). Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Placuszki możemy także podać z lekką sałatką lub salsą.

*do placuszków możecie dać od 150 do 300 g kukurydzy

Placuszki z kukurydzą i boczkiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

33 komentarze :

  1. Z jajkiem w koszulce byłby tez smaczne, co nie?;-))Dzięki za wspólną zabawę;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, te plany Andrzeju;-) Na nich się skończyło. Ale żeby nie było, pomysł z jajkiem był niezły;-)

      Usuń
  2. kukurydza tak , boczek trochę mniej ;)
    fajny pomysł na placuszki ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. dajże takiego placuszka, daj! ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo ale fajowe placuszki:) pięknie wyglądają, a smakują pewnie bosko! jeszcze takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł:) Ale ja wciąż mam ochotę na chłodnik, który ostatnio robiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. naprawdę świetne placuszki :) uwielbiam kukurydzę, więc kiedyś na pewno wypróbuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis. Wyglądają apetycznie,letnio, kolorowo i bardzo przyjemnie:)

    Udanego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wspaniale i na pewno tak też smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mojemu miśkowi też by posmakowały, nie dość z mięskiem to jeszcze jego ulubiona kukurydza!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne placki, ale bez dodatku boczku. Następnym razem wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczny i kolorowy pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pikantne i aromatyczne placuszki to coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie i są kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O rzeż Ty! Czegoś takiego w życiu nie jadłam, ani nie słyszałam! Wyglądaja cudownie i smakowicie:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja mam pytanie jakiego aparatu i obiektywu używasz, jeśli można wiedzieć. Smacznie wyglądają te placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  16. jadłam kiedyś podobne ;) ale bez kukurydy ;( Następnym razem napewno zostaną o nią wzbogacone ;)


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. bede się powtarzac, ale są boskie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam kiedyś często placuszki z kukurydzy, z dodatkiem sera, ale muszę wypróbować Twoją wersję, bo wygląda genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem już co prawda po śniadaniu, ale z chęcią takiego placuszka bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm z pewnością przyjemnie lekko chrupały... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. super!!!! kocham kukurydze i z puszki i swieza:) mniam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe połączenie. Chętnie bym spróbowała kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygladaja przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Dla mnie to coś absolutnie perfekcyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Placki wyglądają obłędnie. Mogę jednego? :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Placuszki uwielbiam, więc muszę spróbować :)!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajne te placszki, smakowicie wygladają:) ...a z sosem czosnkowym muszą smakować rewelacyjnie:) buziaki zasyłąm:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Idealne zapewne w połączeniu z sosem czosnkowym;)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.