czwartek, 5 lipca 2012

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką i płatkami owsianymi

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką i płatkami owsianymi

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką i płatkami owsianymi

Dziś prezentuję Wam obiecany przepis na ciasteczka z marchewką. Piekę je od kilku miesięcy, ale nigdy nie nadarzyła się okazja, by je sfotografować. Za każdym razem znalazł się jakiś złośliwy skrzat, który opróżnił pojemnik na ciasteczka do dna. Co do samych ciasteczek, to na pewno przypadną do gustu osobom, które starają się dbać o formę . Smak marchewki nie jest zbyt wyczuwalny, ciasteczka są słodkie i pełne dobroci w postaci bakalii. Nic, tylko chrupać ;-)

Przepis wędruje do akcji Ewelinki- Warzywa w słodyczach II. 

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką i płatkami owsianymi

PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z MARCHEWKĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki (na około 25 sztuk):

  • 110 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka mąki pszennej razowej
  • łyżka otrąb żytnich
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka startej na małych oczkach marchewki
  • pół szklanki ulubionych bakalii (u mnie orzechy laskowe, suszona żurawina i rodzynki)

Pełnoziarniste ciasteczka z marchewką i płatkami owsianymi


Mało ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodajemy jajo, dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z otrębami i sodą oczyszczoną, miksujemy. Dodajemy marchew, płatki, bakalie, płatki owsiane, dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. 
Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 13-15 minut. Upieczone ciasteczka pozostawiamy na 3 minut na blasze  i przenosimy na kratkę. Przy pieczeniu ciasteczek owsianych należy pamiętać, że są już dobre w momencie, kiedy ich brzegi są zwarte a środek miękki. Twardnieją one po przeniesieniu na kratkę.

Czas przygotowania: 25 minut.



31 komentarzy :

  1. wyglądają bardzo pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!! z przyjemnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka i zwłaszcza zimą piekę je na potęgę! Ale z marchewką jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak :) zdecydowanie coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo, ale to bardzo kuszące!! kocham takie, tylko czy można bez spulchniacza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie możesz spokojnie pominąć sodę, mi nie raz się to zdarzyło i też były smaczne, chociaż mniej puchate;)

      Usuń
    2. o to super!!! kupuję dziś marchewkę :)

      Usuń
    3. w takim razie dzisiaj kupujemy marchewkę i pieczemy!!! dzienks :)

      Usuń
  6. Nie ma nic lepszego niż owsiane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto marchewkowe jadłam, marchewkowe pole widziałam ale takie ciasteczka to nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowe ciacha, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze lubiłem ciastka z płatkami owsianymi. A w marchwi na słodko zakochałem się po zrobieniu ciasta marchewkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobre ciasteczka to mus jak ma się w domu małego głoda :)
    Na pewno przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super kolor! Wyglądają super! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne te marchewkowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej,marchewkowe ciasteczka! samo zdrowie ;]
    każdy tak powie!

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny przepis na zdrowe ciasteczka ! wędruje do mojej ksiązki z przepisami ;)
    zapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Super:) Lubię marchewkę w słodkościach:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowe i kolorowe :) połączenie dobroci ciasteczek owsianych z ciastem marchewkowym, to mi się podoba :).

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja lubię takie złośliwe skrzaty. Wiem, że smakowało i mogę się czasem tylko okruszkami zadowolić.
    Zawsze robiłam ciasto marchewkowe, ciasteczek marchewkowych nigdy. Wypróbuję pewnie przy jesieni. :)
    Jak na razie nasycam się malinami, wiśniami, brzoskwiniami i wszystkim tym co natura przynosi.
    Pozdrawiam cię Malwiś
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
  18. Do wypróbowania, mniam!

    Dodaję Twojego bloga do obserwowanych:)

    Oliko z http://cutiepiecooking.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. upiekłam :) bez sody i ze słonecznikiem zamiast wiórków. Bardzo smaczne i lekko wilgotne w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam owsiane ciasteczka. Przepis wkrótce wypróbuje :]

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam już różne wersje ciasteczek owsianych ale z marchewką jeszcze nie próbowałam... wszystko przede mną ;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze maleństwa ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. lubię ciasteczka owsiane, a takie z marchewką to już całkowita pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzięki za przepis. Bardzo smaczne. Dodaję ciut korzennych przypraw i czasem ciut sezamu. Piekę podwójną porcję ale i tak szybko znikają.... pyszne! pzdr

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudne!Bardzo lubię wypieki z marchwią, powstają bardzo wilgotne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.