czwartek, 26 lipca 2012

Muffiny z ajerkoniakiem, wiśniami i czekoladą

Muffiny z ajerkoniakiem, wiśniami i czekoladą

Muffiny z ajerkoniakiem

Wpis ten przygotowałam na zakończenie akcji W wiśniowym sadzie, prowadzonej przez Mirabelkę. Początkowo zrobiłam potrójnie czekoladowe muffiny z wiśniami, jednak nie doczekały się uwiecznienia na zdjęciu. Później upiekłam Black Forest Cupcakes. Te jednak także zbyt szybko zniknęły. Ostatecznie w ukryciu przed konsumującymi upiekłam muffiny na ajerkoniaku. Jeśli lubicie ten trunek powinniście wypróbować tych muffinek. 

Dziś w wirtualnej kuchni spotkały się ze mną także Maggie, Agata i Mirabelka. 

Muffiny z ajerkoniakiem

MUFFINY Z AJERKONIAKIEM, WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 135 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 80 g oleju
  • 60 ml mleka
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni
  • pół szklanki czekoladowych groszków
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cukrem. W drugiej misce mieszamy olej, jajko, mleko i ajerkoniak. Płynną masę wlewamy do suchej, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wiśnie, połowę czekolady, mieszamy. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy pozostałymi groszkami. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). 

Muffiny z ajerkoniakiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

22 komentarze :

  1. z chęcią poczęstowałabym się:)dziękuję za życzenia:*

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego ja zwykle piekę z podwójnej porcji, ale żeby dwie porcje zniknęły zbyt szybko? :)
    te muffiny wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa!
    Ale mi smaku narobiłaś Malwinko. Ajerkoniak i muffinki to musi być cudowne doznanie dla kubków smakowych, że o wiśniach i czekoladzie nie wspomnę :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. tęsknię za muffinowym szaleństwem szczególnie takim wiśniowo czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! takie muffiny to smakowe niebo, porywam jedną...

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dziwę się, że takie pyszności tak szybko znikają :) u mnie jest dyscyplina - najpierw zdjęcia, a dopiero potem konsumpcja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. juz wiem czemu tak lubie babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ one muszą być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chcecie, żebym się tu zaślinił, właśnie czytałem o czekoladowych brownie z wiśniami u Maggie, a teraz muffiny z ajerkoniakiem, jak tak dalej pójdzie to będę o północy ciastka piekł ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne, chętnie zjadłabym jedną taką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mojej Mamie by się spodobały, bo uwielbia wszystko co jest z dodtkiem ajerkoniaku. A i ja nie pogrdziłabym takimi pysznymi muffinami :) swoją drogą bardzo dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszą...a ajerkoniak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szalenie mi sie podoba dodatek ajerkoniaku!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem zachwycona. Właśnie szukałam przepisu na muffiny... a wszystko mam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie robiłam, wyglądaja pysznie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Muffina nigdy nie odmówię ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. ajerkoniak w muffinkach musi smakować rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie to musiało być pyszne!:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  19. Są pyszne :) A abstynenta taka dawka ajerkoniaku może zakręcić w głowie ;) Kolejny wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.