Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 13 lipca 2012

Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka. Ziemniaki zapiekane z ricottą.

Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka


Ostatnio przesadziłam z ilością zakupionej ricotty. Będąc na zakupach w Lidlu zauważyłam, iż spora jej ilość (zapewne po tygodniu włoskim) jest przeceniona z racji zbliżającego się terminu ważności. Wszystkie były ważne jeszcze przez tydzień, a ich cena po promocji (niespełna 1,6zł za opakowanie) skutecznie mnie skusiła. Tym samym przywlokłam do domu kilka opakowań. Pierwotnie chciałam upiec z niej sernik, jednak nikt w domu nie miał ochoty na ciasto. Ostatecznie postanowiłam zrobić purre ziemniaczane z jej dodatkiem i całość zapiec. Ziemniaki w tej formie na tyle posmakowały Połówkowi, że jadł je ostatnio praktycznie każdego dnia. Wczoraj jako dodatek do nich zrobiłam szaszłyki drobiowe w marynacie miodowo-musztardowej. Wykorzystałam do nich musztardę z oferty tygodnia amerykańskiego z Lidla, o której Wam ostatnio wspominałam. Sama rzadko jadam musztardę, a jeśli już mam na nią ochotę, robię wówczas domową musztardę z całymi ziarnami gorczycy i koperkiem. Gładkie musztardy kupuję od czasu do czasu ,  wykorzystuję je do dressingów do sałat bądź też jako składnik marynat. 

Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka


MIODOWO-MUSZTARDOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g piersi z kurczaka (bez polędwiczek*)
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • ulubione warzywa, np. pieczarki, papryka, cebulki
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie**)
Mięso kroimy w grubszą kostkę. Łączymy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Na patyczki nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Grillujemy na patelni ze wszystkich stron. Możemy je także upiec na ruszcie w piekarniku (temp. 180 stopni przez około 20-25 minut). Ja do marynaty włożyłam także cebulę.

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.

* do szaszłyków zawsze dodaję filety bez polędwiczek, a polędwiczki wykorzystuję jako dodatek do sałatek lub panini
** zapobiega to paleniu się patyczków

Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka


ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z RICOTTĄ I ROZMARYNEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (lub łyżeczka suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy mleko, ricottę i ubijamy całość tłuczkiem na gładką masę. Dodajemy rozmaryn, szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Masę ziemniaczaną przekładamy do 4 dużych kokilek lub 8 mniejszych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni***. Pieczemy, aż wierzch ładnie się zrumieni. 

*** ja ziemniaki piekłam razem z szaszłykami przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, dlatego ich wierzch nie zrumienił się zbytnio. 

19 komentarzy:

  1. Malwinko,

    wspaniały przepis! Doskonały na wakacyjnego grilla w ogrodzie, ale i w domu. Bardzo lubię szaszłyki z kurczaka i jeszcze ten pyszny sos musztardodo-miodowy... pycha! Że o ziemniaczkach nie wspomnę :)

    Miłego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Super marynata! Takie szaszłyki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszystko co miodowo-musztardowe :) Takie szaszłyki by mi dobrze zrobiły, bo to chude mięso i warzywa, a przez ostatni tydzień poszalałem trochę z kalorycznymi potrawami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne połączenie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że w moich okolicach tak ciężko zakupić riccotę. Jak tylko uda mi się ją kupię, to wrócę do Twojego przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy, jeśli masz gdzieś blisko Lidla to zobacz, może tam dostaniesz.

      Usuń
  6. Genialny pomysł, my także lubimy tę musztardę:):)ja letnio, aż czuję zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się pomysł na ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szaszłyki pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniaam! nie ma co, wpadam do Ciebie na obiad ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny przepis! szaszłyki uwielbiam, a takim połączeniu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lekko i zdrowo, czyli tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje szaszłyczki wyglądają przepięknie. Takie małe dzieło sztuki na patyczku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. szaszłyki prezentują się rewelacyjnie, porwałabym chętnie jednego ze zdjęcia!
    A musztarda w marynacie do kurczaka to mój ulubiony składnik. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj to koniecznie muszę się skusić na ziemniaki z ricottą:) ... wygladają pysznie:) buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Szaszłyczki przepyszne, tylko ja jeszcze dodałam cukinię i zrobiłam sos czosnkowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Mój Połówek niestety nie przepada za cukinią, nad czym bardzo ubolewam :(

      pozdrawiam serdecznie

      Malwinna

      Usuń
  17. Anonimowy05 maja, 2014

    sprawdzone - pycha! marynata miodowo-musztardowa świetnie pasuje do kurczaka

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP