poniedziałek, 16 lipca 2012

Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

Czy wspominałam Wam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze? Na stałe wpisały się w moje menu i nie wyobrażam sobie dnia bez nich. Kiedy nie mam czasu, jadam wówczas kaszkę kuskus, którą można przygotować w tempie ekspresowym. Do tego ulubione dodatki w postaci sezonowych produktów i otrzymuję pyszny posiłek. Do sałatki, którą dziś Wam prezentuję, użyłam sumaku. Jeśli go nie posiadacie, dodajcie do niej skórkę otartą z cytryny. Jest to niesamowicie lekkie i orzeźwiające danie na cieplejsze dni. 

Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

KUSKUS Z PIECZONYMI POMIDORAMI, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 120 g kaszy kuskus
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki obranych i posiekanych pistacji
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach, uprażonych na suchej patelni
  • pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta cayenne, sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Lekko solimy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem. Dodajemy do niego upieczone pomidory, pistacje, migdały, szczypiorek i cebulkę. Przygotowujemy dressing: oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy sumak, kmin i cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę zalewamy dressingiem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

32 komentarze :

  1. No to pomysł na lunch uz mam..dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny pomysl na kuskus :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie ;) dzisiaj też robiłam właśnie kuskus ale z kurczakiem, wyszlo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nawet nie słyszałam o sumaku, ale narobiłaś mi ochoty na kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł. Lubie takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja lubię kuskus do ryb, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię połączenie kuskusu z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten pomysł. :) Świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne ja mam jakis problem z kuskusem nie wychodzi mi najlepiej...dziwne nie? niby nie ma co zepsuc ale jednak jest to "cos":(

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze, jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku kuskusu z migdałami i pistacjami... Czas wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczna sałatka, już ją uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie salatki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja Ci zazdroszczę Kus Kusa!
    Też taką chcę sałatkę, też taką chcę! I te pistacje....
    No cóż jak się czyta takie posty przed godz. 23:00 to już wiadomo co się będzie dzisiaj śniło:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne danie, lubię takie sałatki z wieloma pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle u Ciebie pysznie! Nie ma mowy o diecie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. przyznam się ,że nigdy nie jadłam kuskus ,ale twój sposób przyrządzenia jest bardzo kuszący ,więc moze będzie ten pierwszy raz ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też uwielbiam kasze:) Sałatka wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Jejku, jak Ty kusisz! Siedzę i wyobrażam sobie ten cudowny smak, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam kus kus, bardzo starannie dobrałaś dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałości jak zawsze! Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, a to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. szybko, lekko, fanatycznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. mam sumak w domu i nie wiedziałam do tej pory za bardzo jak go użyć, dziękuję za przepis, dodaję do wypróbowania

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też uwielbiam wszystkie kasze,
    a Twoja propozycja kuskusu wygląda super!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. wiem, ze to zabrzmi skandalicznie, ale nigdy jeszcze nie jadłam kaszy kus-kus. Po Twoich przepisach wnioskuję, że moje kubki smakowe tracą wiele wrażeń, muszę coś z tym zrobić ;P

    OdpowiedzUsuń
  26. Jeszcze nie tak dawno nie znosiłam kasz! Teraz naprawdę się do nich przekonałam i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że je bardzo lubię. Kuskus cenię za tempo w jakim można przygotować, i to ze smak finalny kaszy można "modyfikować" poprzez zalanie odpowiednim płynem.
    Na pewno wypróbuję ten przepis:) Wygląda pięknie i mam nadzieję że się nie pogniewasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, jak smakowało;)

      Usuń
  27. wygląda pysznie i kolorowo ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  28. piekne polaczenie smakow i kolorow.

    OdpowiedzUsuń

  29. Danie wygląda bardzo kusząco, świetny pomysł na kuskus. Wydaje mi się, że to połączenie jest nieziemskie.
    U mnie kuskus z indykiem.
    Moc serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.