piątek, 13 lipca 2012

Kurczak w stylu Gumbo

Kurczak w stylu Gumbo

Kurczak w stylu Gumbo

Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu, ktoś opowiadał mi o konkursie na najkrótszy dowcip o jedzeniu. Wygrał kawał o treści: "Kuchnia amerykańska". Sama przez długi czas kuchnię tę traktowałam po macoszemu. Ciągle kojarzyła mi się z tłustymi fast foodami, dygocącą zieloną galaretką i stekami z grilla.  I chyba tak właśnie kojarzy się kuchnia amerykańska Polakom. Frytki, hamburgery, cola...Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest kuchnią pełną zapożyczeń, ciężko tu mówić o wyrazistości. Na południu kraju króluje kuchnia tex-mex będąca uproszczeniem kuchni meksykańskiej i przystosowaniem jej do szybkiego tempa życia Amerykanów. Na wschodnim wybrzeżu widoczne są wpływy brytyjskie, francuskie, hiszpańskie i afrykańskie. Na uwagę zasługuje tu szczególnie kreolska kuchnia Luizjany i kuchnia cajun.  Ciężko mówić o spójnej kuchni, która wyróżniałaby Amerykanów na tle innych narodów. Wspomniany na początku dowcip mija się z prawdą, kuchnia amerykańska jest kuchnią bardzo różnorodną, szkoda tylko, że Amerykanie nie potrafią wykorzystać  dorobku kulinarnego, jaki  pozostawili im przodkowie. 
Gumbo to gulasz, który pochodzi z kuchni Luizjany. Często w jego skład wchodzą ryby i owoce morza. Ja postawiłam na wersję opartą na samym drobiu, jeśli jednak macie ochotę wzbogaćcie go o dodatek krewetek. Potrawa jest dosyć pikantna, uważajcie więc z ilością dodanego cayenne. 

Kurczak w stylu Gumbo



KURCZAK W STYLU GUMBO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis znaleziony u Maggie]
  • 4 filety z udek kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, obrana, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 400 g obranych i posiekanych pomidorów
  • 300 ml wywaru drobiowego
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na patelni, zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Dodajemy cebulę, czosnek i selera, smażymy dalej 5 minut. Całość oprószamy mąką, smażymy przez minutę mieszając. Dodajemy pomidory, paprykę, wywar, listki laurowe, tymianek., cayenne, kiełbasę i kurczaka. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. 


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

22 komentarze :

  1. swietne danie jednogrankowe... ostre !! kocham na ostro :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze myślałam, że Gumbo jest z krewetkami :) wygląda pysznie! a co do "kuchni amerykańskiej"-zgadzam się; tyle rzeczy wypromowali, a o swojej kuchni zapomnieli. Pozdrawiam:)(Agata)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, jak najbardziej popularne są wersje, w których mięso i owoce morza występują razem w tym daniu. Nie brakuje też przepisów, które zawierają jedynie mięso. Jest też odmiana Gumbo bez dodatku mięsa, może i ją kiedyś wypróbuję;)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. smakowicie prezentuje się ten kurczak:) jedzenie w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia amerykańska też nie kojarzy mi się zbyt dobrze. Widzę hamburgery, frytki ociekające tłuszczem i amerykańskie pączki. Feeee. Za to Twojego dania chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zapomniałam jeszcze o donuts, którymi zawsze na filmach zajadają się policjanci;-)

      Usuń
  5. mmmmmm wygląda smakowicie. ostatnio czytałam artykuł o kuchni amerykańskiej i byłam bardzo zdziwiona, że jest taka zróżnicowana. poza tym tydzień amerykański w lidlu i można kupić coś ciekawego ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania - wszystko w jednej miseczce. Super:)

    A propos kuchni amerykańskiej. Do poniedziałku myślałam podobnie jak Ty, że kuchnia amerykańska nie istnieje, Amerykanie jedzą wyłącznie fast foody na wynos, a w domu co najwyżej płatki z mlekiem. Parę dni temu poznałam dwie Amerykanki z Kentucky, które pierwszy raz przyjechały do Polski i do Europy w ogóle. Szok kulturowy dla nich, ale też i dla mnie. Otóż okazało się, że wielu Amerykanów gotuje w domu, a jedna z moich znajomych uwielbia pichcić i wydaje fortunę na gadżety kuchenne. Wiele dań bazuje właśnie na kurczaku i lokalnych warzywach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno, czyli jednak są jeszcze Amerykanie, którzy gotują i gotować lubią;-)

      Usuń
  7. ale pysznie wygląda podane z tym chlebkiem :))) bez wątpienia pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mi do tego gulaszu bardziej pieczywo pasuje, niezły:-) Do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. A mi jednak kuchnia amerykańska wciąż będzie się kojarzyła z fast foodami:)
    Ale taki garnuszek... mniam:) Tzn, nie sam garnek a jego zawartość:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ostre gulasze :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak jak napisałaś, często kuchnia amerykańska kojarzy się nam tylko z fastfoodem, a tymczasem ma w sobie różnorodność. Gumbo nie jadłam ale marzy mi się... szczególnie po obejrzeniu "Księżniczki i żaby" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bajkę oglądałam dawno temu, to ktoś tam Gumbo zajadał?

      Usuń
    2. Poniekąd cała bajka opierała się na tym, proszę pani, że księżniczka wyniosła z domu kochanie do gotowania, wspólne jedzenie gumbo z całą rodziną i marzenie ojca natchnęło ją i chciała mieć restaurację :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo za przypomnienie, chyba będę musiała obejrzeć tę bajkę jeszcze raz;)

      Usuń
  12. bardzo apetycznie :) lubię kurczaka pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Interesująca propozycja na kurczaka. Ja lubię kurczaki, więc przepis zapisuję ;P

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sama nazwa bardzo mi się podoba! A co dopiero przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkie składniki mam w domu, więc trzeba będzie wypróbować Twój przepis ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.