czwartek, 12 lipca 2012

KONKURS - Make Bento, not war!

KONKURS - Make Bento, not war!


Konkurs na wakacyjne bento powoli dobiega końca. Wciąż czekam na Wasze zgłoszenia do konkursu (możecie je przesyłać do wtorku do godziny 23.59). Wszystkie szczegóły znajdziecie tutaj (klik)
Pytacie mnie w mailach i komentarzach, co macie zrobić, jeśli nie posiadacie specjalnego pojemnika na banto. W żadnym wypadku nie musicie go posiadać! Po to bierzecie udział w konkursie, aby móc wygrać profesjonalny pojemnik. Swoje bento możecie zapakować w zwykły pojemnik do przechowywania żywności, jakieś plastikowe pudełko, puszkę po czekoladkach, czy też zaprezentować na talerzu. Niech nie ogranicza Was Wasza wyobraźnia! 
Pamiętajcie, w konkursie oceniane są Wasze pomysły, a nie zdolności fotograficzne. 






Przyszła pora na zaprezentowanie mojego wakacyjnego bento. Tematem przewodnim było morze, którego nigdy nie miałam okazji zobaczyć i co roku mam nadzieję, że w końcu uda mi się dojechać nad Bałtyk. Może w następne wakacje zrealizuję to marzenie. Na dolnym poziomie znajduje się rybka z papryki i oliwek, zielony groszek i błękity ryż z winegretem. Poziom górny to żółte i tygrysie pomidorki, rzodkiewki, sałata, młody bób, ser pleśniowy i chutney z żurawiny. 


Niech moc bento będzie  z Wami!



11 komentarzy :

  1. Bardzo ładne bento ;) poważnie nie bylaś nad Bałtykiem? w sumie nie ma czego załować, woda zimna a pogoda z reguły w kratke. Polecam zagraniczne morza ;p

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to nidgy nie byłaś nad Bałtykiem?? Dla mnie,kóra mieszkała30km od morze to nie do pomyslenia :) Koniecznie jedź, Bałtyk jest piękny, biały piasek i ten wiatr od morza.... ech:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty zachwalasz, MartynCia mówi , że nic specjalnego;-) Nigdy nie byłam, najdalej na Północ zajechałam jedynie do Biskupina. Gdy byłam mała wolałam jeździć w góry,a potem okazało się, że pół życia minęło , a ja nadal nie widziałam morza (żadnego, nie mówiąc już o oceanach)

      Usuń
  3. No no, pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako żona marynarza, stwierdzam, Twoje wyobrażenie o morzu jest piękne. Podoba mi się szczególnie ten błękitny ryż, szkoda, że morze nie zawsze jest w tym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niebieski ryż ? w jaki sposób do uzyskania, barwnikiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kolor uzyskany za pomocą barwnika spożywczego. W sposób naturalny można spróbować gotując ryż w soku z jagód (ale wówczas raczej otrzymamy fiolet, niż błękit)

      Usuń
  6. hehe, świetne to morskie bento! ten niebieski ryż jest genialny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lato daje nam duże możliwości przygotowania tak kolorowego bento

    OdpowiedzUsuń
  8. Super morze. Każdego dnia obiecuję sobie, ze zrobię własne Bento. A tu nic z tego;) Na szczęście jeszcze nic straconego:) Powiedz mi tylko, czy proporcji ryż/warzywa także trzeba się trzymać?
    A z tego co kojarzę, to masz blisko na mazury? Ja tam nigdy jeszcze nie byłam. A morze musi być co roku:)Najbardziej lubię nasz Bałtyk, a w szczególności zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do Mazur to ode mnie daleko (obecnie mieszkam w woj. śląskim). Co do konkursu, nie musisz trzymać się proporcji. Jak napisałam w zaproszeniu, wszystko zależy od Waszej interpretacji zadania. Niekoniecznie ktoś musi lubić ryż;) Ważne, by było smaczne!
    Czekam w takim razie niecierpliwie na Twoje zgłoszenie

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.