sobota, 28 lipca 2012

Chili z chorizo i ziemniakami

Chili z chorizo i ziemniakami

Chili z chorizo i ziemniakami

Ten gulasz przygotowałam wczoraj na obiad dla Połówka. Jest pikantny, sycący i bardzo aromatyczny. Patrząc na pogodę za oknem, bardziej wpasowałby się w jesienno-zimowe menu. Czasem mam wrażenie, że Połówek ma coś nie tak z kubkami smakowymi, bo sos tabasco znika u nas w zastraszającym tempie. Najczęściej wykorzystuję go do dań meksykańskich i tex-mex. Wystarczy kilka kropel, by danie nabrało niezwykłej ostrości. Jest też nieodzownym składnikiem pewnego popularnego shota ;-) A Wy lubicie pikantne dania?

Chili z chorizo i ziemniakami

CHILI Z CHORIZO I ZIEMNIAKAMI (MEKSYK)

Składniki (na 6 porcji):
[przepis własny]
  • 400 g chorizo, pokrojonej w plastry
  • 800 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 kg pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę*
  • 500 g ugotowanej czarnej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego (lub łyżeczka suszonego)
  • 1/2 łyżeczki tabasco**
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo, tortille, ugotowany ryż
Na suchą patelnię wrzucamy chorizo, smażymy z obu stron. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy czosnek, cebulę i ziemniaki. Smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, chorizo, dodajemy wędzoną paprykę, tabasco, słodką paprykę i oregano, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czarną fasolę, podgrzewamy 3 minuty. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem lub tortillami. 

*możemy użyć przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki, ale wówczas należy dodać do nich bulionu lub wody
** jeśli nie lubicie zbyt pikantnych dań, dodajcie tylko kilka kropel tabasco lub pomińcie je

Chili z chorizo i ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy :

  1. Wspaniała kompozycja! :) Na ostro najlepiej! Tabasco zawsze jest w domu oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko,

    chorizo ostatnio jadłam niemal 2 miesiące temu w Hiszpanii i własnie przypomniałaś mi jej smak! A dopiero co wróciłam z delikatesów, gdzie na mięsnym sobie leżała w lodówce...

    Zjadłabym taką miseczkę na kolację aż by mi się uszy trzęsły :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. chorizo pasuje do ziemniaków perfekcyjnie, i takie połączenie w chilli bardzo mi pasuje.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki zestaw chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie, doskonale komponuje się z dodatkiem ulubionego (najlepiej chrupiącego) pieczywa ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, lubię pikantne potrawy i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie! Uwielbiam pikantne dania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zestaw w sam raz dla mnie! Chorizo podobnie jak Edith jadłam ostatnio w HIszpanii, ale niestety dwa lata temu... Ale od tego momentu kocham je i jak tylko mogę kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię pikantne potrawy, ale mój luby uwielbia je jeszcze bardziej. ;p potrafi jeść chilli jedno za drugim i nawet się nie skrzywi.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. To mi przypomniało, że dawno nie robiłam żadnego gulaszu :) A Twój wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam chilli i chorizo, pycha musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, lubie bardzo! Czasem mi sie wydaje, ze tez mam cos nie tak z kubkami smakowymi, bo rzeczy, ktore dla innych sa za ostre, dla mnie sa... no, moze niekoniecznie lagodne, ale calkiem zjadliwe :) Swietne to chilli!

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię umiarkowanie pikantne dania, wydaje mi się że nadmiar pikantności zabija smak potrawy. Chorizo z ziemniakami- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pikantne dania, od jutra tydzień hiszpański w lidlu, więc chorizo na pewno kupię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj jakie tu pysznosci u ciebie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.