niedziela, 24 czerwca 2012

Wieprzowina po syczuańsku z papryką

Wieprzowina po syczuańsku z papryką

Wieprzowina po syczuańsku z papryką

Dziś po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z kilkoma blogerami. W ramach Akcji chińskiej przygotowaliśmy wieprzowinę po syczuańsku z papryką. Jest to szybki i smaczny przepis, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom azjatyckiej kuchni. Ja wzbogaciłam go o dodatek czosnku, imbiru i pieprzu syczuańskiego. Dzięki nim danie stało się bardziej wyraziste. 
Razem ze mną danie przygotowały: Maggie, Shinju, Kasia i Dobromiła. 

Wieprzowina po syczuańsku z papryką

WIEPRZOWINA PO SYCZUAŃSKU Z PAPRYKĄ (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Easy stir-fry]

  • 500 g schabu (w oryginalnym przepisie polędwica)
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany (dałam od siebie)
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę (dałam od siebie)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka octu z białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 pory (biała część), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
  • 1 duża marchew, obrana, pokrojona w słupki
  • 1 cukinia, pokrojona w słupki
  • pieprz syczuański do smaku
  • do podania- ugotowany ryż
  • marynata do mięsa: łyżka jasnego sosu sojowego, pół łyżeczki chili w płatkach
Schab kroimy w plastry, potem w podłużne paski. Wkładamy go do marynaty, odstawiamy na 30 minut do lodówki. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, wodę i mąkę kukurydzianą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy mięso przez około 3 minuty. Odkładamy na papierowy ręcznik. Rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy pora i paprykę, smażymy 2 minuty, wrzucamy cukinię i marchew, smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię przekładamy usmażone mięso, wlewamy marynatę, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem. 
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy :

  1. Oj mój A. z pewnością by się ucieszył widząc na stole taki obiadek :) Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że u Ciebie sos trochę bardziej odparowany niż u mnie :) W każdym razie wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za poradę odnośnie czosnku, imbiru i pieprzu :) pieprz użyłam zwykły, ponieważ nie dorwałam syczuańskiego w sklepach :/ generalnie wyszła bardzo dobra potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i bardzo smacznie wygląda. Aż mi apetytu narobiłyście tym daniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój duży konsument własnie marudził, że zbyt łagodne, pewnie by mu z twoimi dodatkami bardziej smakowało. Ale za to mały konsument zajadał, aż mu się uszy trzęsły. Coś za cos.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę apetycznie, no i robi się szybko - czego chcieć więcej?? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne danie, blyskawiczne i pyszne! Na pewno jeszcze je zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  8. O, teraz będę miała okazję w końcu wykorzystać swój pieprz syczuański ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ nabrałam ochoty, a tak dawno nie jadłam chińszczyzny... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej chińskiej wersji, musi smakować wyśmienicie. Wygląda bajecznie. Tylko nigdzie nie widziałam takiego pieprzu. Różni się on jakoś w smaku od normalnego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różni się i to znacznie, ma kwaskowaty posmak

      Usuń
  11. ale mi smaka narobilas :) juz dawno chodzi za mna taki schab:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.