niedziela, 17 czerwca 2012

Torta al bianco d'uovo

Torta al bianco d'uovo

Torta al bianco d'uovo

 Ostatnio, co kilka dni robiłam kruche ciasto, w wyniku czego nagromadziłam sporą ilość białek.Urodziny Połówka były idealną okazją do ich wykorzystania. Ciasto, które dziś Wam prezentuję, podbiło serca moich bliskich. Najbardziej zachwyca w nim jego delikatna tekstura. Kiedy raz kolejny zapas białek mocno zacznie się powiększać, na pewno je upiekę. Razem ze mną to  dekadenckie ciasto upiekła Maggie. 

Torta al bianco d'uovo

TORTA AL BIANCO D'UOVO

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm*):
[źródło: Kuchnia nad Atlantykiem]
  • 8 białek
  • 125 g masła
  • 125 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • do posypania: wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukru, aż dobrze się spienią, powoli dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ekstrakt i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę masło i przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając szpatułką. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, posypujemy wiórkami lub płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto studzimy w blaszce na kratce. 

*moje ciasto było pieczone w tortownicy 26 cm

Torta al bianco d'uovo

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

19 komentarzy :

  1. Interesujące! Takiego ciasta jeszcze z pewnością nie jadłam. Zaciekawiło mnie bardzo :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również nie, ale nazwa ciasta bardzo znajoma. Może widziałam gdzieś przepis w jakiejś książce? Sama nie wiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie bardzo, ze znalazlas ten przepis - ja rowniez na pewno bede do niego wracac! Swoja droga, znow przepis jeden, a dwa zupelnie rozne rezultaty. To sie nazywa magia gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie wygląda, białka zamrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, znakomite ciasto :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne to ciasto, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystkiego dobrego dla Połówka i mam nadzieję że mu smakowało. Wygląda świetnie, bardzo mi się podoba ta posypka kokosowa.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowało i to bardzo. On lubi tego typu ciasta:)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smacznie i tak delikatnie. Chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisuję do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne! Ciekawi mnie ta baza z samych białek. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ehhh... wiesz Panno Malwinno... nie lubię Cie... za te przepisy... i za te pomysły... a ciasto połknełabym na raz... pozdrwiam T.K. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wyglądem zachęca! Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Malwinnko, wszystko mi się podoba i sandwich z klopsikami (coś dla mojego Faceta) i ten torcik! (super na zużycie białek). zapisuję od Ciebie kolejne przepisy do spróbowania! :-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.