poniedziałek, 18 czerwca 2012

Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że w tygodniu rzadko macie czas na przesiadywanie w kuchni. Podobnie mam i ja, dlatego też często sięgam wówczas po przepisy z kuchni chińskiej. Wystarczy kilka chwil, by wyczarować smaczny posiłek. To danie jest niesamowicie ekspresowe w wykonaniu, całość zajmie nam maksymalnie 15 minut (razem z pokrojeniem warzyw i mięsa). Jest też świetną formą odświeżenia ryżu, który został nam z poprzedniego dnia. 

Smażony ryż z kurczakiem i orzechami

SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese food made easy]
  • 2 łyżki orzechu arachidowego
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
  • 225 g piersi z kurczaka
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnej Sherry
  • łyżeczka przyprawy Pięć Smaków
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 50 g orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni
  • 300 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cebula dymka, posiekana
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir i szalotkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawę Pięć Smaków i wino ryżowe. Kiedy mięso ładnie się zrumieni dodajemy ciemny sos sojowy, mieszamy. Wrzucamy paprykę i dymkę, smażymy 1-2 minuty. Dodajemy ryż, jasny sos sojowy, orzeszki, olej sezamowy. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. 




Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy :

  1. super smacznie wygląda pięknie i apetycznie

    Z daleka do Ciebie przybywam,
    więc pozwól że na chwilę się zatrzymam.
    Kłopotu nie sprawię,
    ale pozdrowienia i życzenia zostawię.

    OdpowiedzUsuń
  2. moje najukochańsze połączenie smaków :) mam nadzieję niebawem wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako że lubię wszystko co z orzechami i kurczakiem, muszę wybróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. faktycznie - chińskie dania są hiper szybkie, a to ogromny plus. Ja uwielbiam też dania z orzeszkami, po prostu za nimi szaleję, to tak fajnie trafić na orzeszka w daniu i sobie go schrupać!
    Pyszne danie, pięknie wygląda i oczywiście smaczne.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, teraz przymierzam się do podania smażonego - makaronu... a do orzechów w daniach chyba nigdy się nie przekonam...

    OdpowiedzUsuń
  6. robię podobnie, następnym razem też dodam imbir:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie blyskawiczne, orientalne dania ratuja mi zycie, kiedy nie mam czasu na "powazniejsze" gotowanie (czytaj: prawie zawsze ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, takie błyskawiczne dania idealnie sprawdzają się w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czytając Twoje posty wydaje się , że spędzasz tylko czas wolny w kuchni.:) Często robię różne dania na szybko z głowy nawet nie wiedząc , ze to kuchnia chińska :)) Pozdrawiam kuchareczkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudnie wygląda! tak kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alez musi być pyszny! WYgląda wspaniale Malwinko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię to i już ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam kiedyś podobne danie w chińskiej restauracji i bardzo mi przypadło do gustu. Fajnie, że zamieściłaś przepis. Nie pozostaje mi nic innego jak zabrać się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.