czwartek, 28 czerwca 2012

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą


Lubicie posiłki, które robią się praktycznie same? Bo ja uwielbiam. Do takich dań należą właśnie pieczone mięsa. Wystarczy dzień wcześniej włożyć mięso do marynaty, potem tylko umieścić je w piekarniku i czekać na pyszny obiad. W trakcie pieczenia możemy przygotować kolorową salsę z sezonowych warzyw lub ulubiony sos. Wystarczy pół godziny i posiłek gotowy. 



PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KOLOROWĄ SALSĄ (MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka chili w proszku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 700 g skrzydełek z kurczaka
  • salsa- pół małej czerwonej papryki, pół małej pomarańczowej papryki, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół małego ogórka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/4 czerwonej cebulki, łyżka soku z limonki, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku


W miseczce łączymy przecier, oliwę, czosnek, słodką paprykę, chili, kmin i kolendrę. Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez pół godziny obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę. Możemy je także przygotować na grillu. 
Przygotowujemy salsę- paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W salaterce umieszczamy kukurydzę, paprykę, cebulę, ogórka i natkę. Całość kropimy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

23 komentarze :

  1. Uwielbiam wszystko co pikantne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są dni, kiedy ogarnięta lenistwem cieszę się, że istnieją takie szybkie, bezwysiłkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta salsa jest obledna i taka kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolory obłędne :) Takie szybkie obiady są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie widziałam tak pięknie podanych skrzydełek :) Mięso nie jest zbyt fotogeniczne i ja zawsze mam z tym problem! :) Tobie to wychodzi bez trudu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Salsa wygląda cudownie! A do tego te skrzydełka...pyszności!
    I jak zawsze doskonałe zdjęcia :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. pikantne skrzydełka-Pycha !..jeszcze takie z dodatkiem miodu lubię..

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychotki,chyba sie skusze :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się przepis, akurat mam wszystkie składniki, oprócz mięsa. Czy z udkami albo nóżkami kurczaka też się sprawdzi? I czy mogę to danie serwować dziecku, czy jest zbyt pikantne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, oczywiście możesz użyć innych części z kurczaka. Jeśli są większe, pamiętaj by je troszkę dłużej piec. Jeśli ma je jeść młodsze dziecko, lepiej zmniejsz ilość chili, ew. pomiń je. Dodatkowo do marynaty możesz dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i pół szalotki startej na tartce.

      pozdrawiam

      Usuń
  10. Zdecydowanie lubię takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mhm rewelacyjne, wyglądają smakowicie ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Skrzydełka, skrzydełka... ale ta salsa! Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to wszystko łądnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo,bardzo pyszna propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetna propozycja. przepadam za skrzydełkami, szczególnie pikantnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta salsa mnie urzekła :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oj bym zjadla takie skrzydelko ... dawno nie robilam .. twoj przepis jest bardzo interesujacy:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne kolorki tej salsy, ach, takie letnie :) a kurczaczka bym pojadła, bo uwielbiam skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. salsa wyszła znakomicie, co do skrzydełek - 30 minut to za krótki czas pieczenia, ok godzinę trzeba je trzymac. Ilość marynaty na tą porcję skrzydełek jest zdecydowanie za mała, po całej nocy kurczak tylko odrobinę przeszedł tym smakiem. Następnym razem jak będę robic to znacznie zwiększę składniki na marynatę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do tej temperatury, to będę się kłócić ;) Serio, 30-35 minut na skrzydełka w temp. 200 stopni zupełnie wystarczy. W końcu są małe i niewiele na nich mięsa. Dodam Twoją uwagę o marynacie do przepisu. Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się wrażeniami.

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.