piątek, 1 czerwca 2012

Kurczak z chili i makaronem

Kurczak z chili i makaronem


Dziś rozpoczyna się akcja Kuchnia Chińska i w związku z tym razem z Maggie i Shinju przygotowałyśmy dania metodą stir-fry. Ja jak zwykle postawiłam na danie z dodatkiem kurczaka. Całość jest ekspresowa w wykonaniu i ciekawa w smaku. Sugeruję, abyście to danie podali z ryżem, będzie wówczas o wiele smaczniejsze. 


KURCZAK Z CHILI I MAKARONEM (CHINY)


Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi z książki Chinese Food Made Easy]
  • 150 g makaronu do dań chińskich lub ryżu 
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia pokrojona w paski lub plastry
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 2 duże cebule dymki wraz ze szczypiorem, posiekane
  • sos: 4 ząbki czosnku, 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, 1 średniej wielkości czerwone chili (pozbawione pestek i posiekane), 2 łyżki jasnego sosu sojowego, pół czerwonej papryki, 2 pomidory (obrane ze skórki i posiekane), 5 łyżek wody, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka brązowego cukru
Wszystkie składniki na sos miksujemy na gładką masę. Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, cukinię w plastry, paprykę w podłużne paski. Kurczaka lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy, smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 2-3 minuty. Wlewamy sos, chwilkę podgrzewamy, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekaną dymką (jak widać na załączonych zdjęciach o dymce zapomniałam). 





13 komentarzy :

  1. Faktycznie blyskawiczne i nieskomplikowane. Sos musial byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. super tylko częstować się

    SERDECZNIE WITAM , CHOĆ POGODA BYLE JAKA
    JA PRZESYŁAM CI BUZIAKA

    OdpowiedzUsuń
  3. takich dań nigdy za wiele :) i w ogóle kuchni chińskiej też nigdy za wiele - no przynajmniej u mnie ;)
    pozdrawiam ,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kuchnię chińską :)

    OdpowiedzUsuń
  5. danie prezentuje sie doskonale, bardzo lubie takie szybkie i kolorowe obiadki.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudne smaki tutaj :))pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne. Świetny obiadek. Uwielbiam czuć imbir w potrawie :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię stir fry, może właśnie ze względu na ten szybki sposób przygotowania... wygląda apetycznie. Przyznam, że chodzą za mną noodle, ale z ryżem -jak doradzasz jednak- pewnie też bym zjadła :) mam nadzieję, że nadrobię stir fry

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię:) Prosto i smacznie - to cenię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie szybkie, a pełne smaków. Trzeba wypróbować zarówno z makaronem, jak i ryżem.
    Miłego weekendu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ jestem teraz głodna! Pysznie wygląda Twój obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze.. w niedzielę wykorzystałam cukinię do zapieczenia, a tutaj by mi się przydała, ale nic straconego, trzeba wybrać się do sklepu ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.