piątek, 8 czerwca 2012

Crumble pomarańczowo-rabarbarowe z migdałową kruszonką

Crumble pomarańczowo-rabarbarowe z migdałową kruszonką



Crumble kojarzy mi się z latem, pysznymi soczystymi owocami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Tym razem postanowiłam zrobić je w troszkę innej wersji. Pomarańcze, rabarbar i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy tylko zapakować wszystko w kokilki i zapiekać. Miłym dodatkiem w tym crumble jest waniliowa masa śmietanowa. W tej małej kokilce znajdziecie słodycz migdałowej kruszonki, kwaśny rabarbar i lekką goryczkę pomarańczy. Całość komponuje się idealnie. 
Razem ze mną crumble przygotowali: LejdiMaggie, Shinju, Wiera, EwelinaKabka, Ania, Mopsik, Paszczak, Emma.


CRUMBLE POMARAŃCZOWO-RABARBAROWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (na 8 porcji):
[przepis P. Herme]
  • 500 g rabarbaru (w oryginale 800g)
  • 2 małe pomarańcze
  • 320 ml wody
  • 150 g cukru
  • 180 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • migdałowa kruszonka: 60 g zimnego masła, 60 g drobnego cukru, szczypta soli, 60 g mąki, 60 g drobno zmielonych migdałów (wszystkie składniki łączymy rozcierając między palcami)
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 12 godzin. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry. W garnku umieszczamy 320 ml wody i 150 g cukru, podgrzewamy, aż cukier rozpuści się. Następnie do syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy dalej przez około 10 minut. Zostawiamy na 12 godzin. 
Śmietankę łączymy z cukrem pudrem, wanilią i jajkiem na gładką masę. Pomarańcze wyjmujemy z syropu*, kroimy na mniejsze kawałki. W ośmiu kokilkach układamy rabarbar, pomarańcze, zalewamy masę śmietanowo-jajeczną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie posypujemy kruszonką i pieczemy dalej przez 25-30 minut.

*syrop możemy wykorzystać do innych deserów lub dodatek do herbaty

19 komentarzy :

  1. ostatnio zajadamy się rabarbarowo-truskawkowym, ale Twoja wersja bardzo mi sie podoba i zamierzam ją niebawem przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne połączenie. I smakowite zdjęcie. :)
    I ta pomarańcza. Dziękuję za możliwość wspólnego pieczenia.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie smaków!
    ale udane. spodobało mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle dekadencka wersja. Oj, bede teraz o niej myslec, i to bardzo intensywnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita jest Twoja wersja. Bardzo mi się podoba. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smaki! takiego crumble jeszcze nie jadłam a zjadłabym baaardzo! pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny letni deser! Ostatnio właśnie połączyłam słodką, migdałową owsianke z kwaśnymi powidłami z rabarbaru i było cudowne, więc pewnie w przypadku crumble ten zestaw smaków również trafi w moje gusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. no popatrz. Patrzyłam na ten przepis u Herma i zastanawiałam się, czy zrobić. Jak smakuje? Idealnie? :) ciekawa jestem połączenia pomarańczy z rabarbarem. Muszę wypróbować, ponieważ czytałam o nim już tyle razy i kusi strasznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, to musiało bosko smakować! Jestem pod wrażeniem.

    Z życzeniami udanego weekendu,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze słyszałam o truskawkach i rabarbarze, chyba nigdy o połączeniu rabarbaru z innymi owocami. Zaskakuje mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawa jestem tego połączenia, więc na pewno zrobię. Poza tym niezwykle kusząco wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenia rabarbaru i pomarańczyu nie znam ....bardzo ciekawe:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  13. ta pomarańcza mnie zaciekawiła, świetne połączenie, które musi bosko pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta pomarańcza to ciekawy dodatek, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak od Herme to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam Twój blog i jestem głęboko niepocieszona, że dopiero niedawno tu trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie będę oryginalna - jestem zachwycona Twoim crumble!

    OdpowiedzUsuń
  18. Maliwnko, zjadłabym, co ja oglądam na wieczór nooooo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No nie.. koniecznie muszę zaopatrzyć się w takie pojemniczki do zapiekania ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.