Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 13 czerwca 2012

Chleb z winogronami i rozmarynem

Chleb z winogronami i rozmarynem


Chlebek ten piekłam do tej pory dwukrotnie. Za pierwszym razem zamiast rozmarynu użyłam tymianku oraz skórki otartej z cytryny. Było to smaczne połączenie, jednak wersja z rozmarynem okazała się po prostu strzałem w dziesiątkę. Chleb fantastycznie pasuje do serów pleśniowych i długo dojrzewających wędlin. Doskonały jest także solo. Częstujcie się proszę :)


Chleb z winogronami i rozmarynem

CHLEB Z WINOGRONAMI I ROZMARYNEM

Składniki (na 1 bochenek):
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 165 ml ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • dodatkowo-różowe winogrona i rozmaryn
Mąkę mieszamy z solą i rozmarynem. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków, drobno siekamy, dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, wodę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy w okrągły bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 30-45 minut.  W cieście robimy dziurki, umieszczamy w  nich winogrona i igiełki rozmarynu. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż postukany od spodu będzie wydawać głuchy dźwięk. Jeśli w trakcie pieczenia winogrona zaczną się przypalać, przykrywamy chleb kawałkiem foli aluminiowej. Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

21 komentarzy:

  1. sliczne zdjecia:) a winogrona to mam akurat w lodowce....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda. Jestem bardzo ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem przekonana do takich połączeń, ale ciekawie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdy pisałaś mi o tym chlebku, byłam pewna że winogrona będą rozgniecione w miąższu chlebka. Wygląda wspaniale. W sam raz do sera, orzechów i rodzynek...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda!
    Lubię połączenie winogron i rozmarynu,
    ale nigdy nie użyłam go w chlebie.
    Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak cudnie wygląda! Smaku nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, nigdy takiego połączenia nie jadłam. Może uda mi się zrobić taki chlebek.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowita propozycja, pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinko, zdjęcia dziś są oszałamiające.
    zresztą, jak i sam chleb. fascynujący.

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi kusząco, a wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi przy kawałku chleba;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szalenie ciekawy i niebanalny pomysl! Taki chleb musi sie lubic z serem plesniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cóż za oryginalny pomysł!
    Strasznie mi się podoba ta propozycja pieczywa. A dodatek rozmarynu w pieczywie wprost ubóstwiam!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe i intrygujące połączenie, takie jak lubię :) I wygląda wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał. Wygląda pięknie. A połączenie winogron z rozmarynem jest co najmniej intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam kiedyś podobny placek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2679. Połączenie winogrona-rozmaryn jest rewelacyjne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Winogrona? Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale piękny! Musi pięknie pachnieć. mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. kolejny chlebek od Ciebie, który koniecznie muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  20. myślałam że źle przeczytałam ale to faktycznie winogrona.. wow!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna propozycja! Rozmaryn tak rzadko stosuję w swojej kuchni, ale bardzo go lubię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP