środa, 13 czerwca 2012

Chleb z winogronami i rozmarynem

Chleb z winogronami i rozmarynem

Chleb z winogronami i rozmarynem


Chlebek ten piekłam do tej pory dwukrotnie. Za pierwszym razem zamiast rozmarynu użyłam tymianku oraz skórki otartej z cytryny. Było to smaczne połączenie, jednak wersja z rozmarynem okazała się po prostu strzałem w dziesiątkę. Chleb fantastycznie pasuje do serów pleśniowych i długo dojrzewających wędlin. Doskonały jest także solo. Częstujcie się proszę :)


Chleb z winogronami i rozmarynem

CHLEB Z WINOGRONAMI I ROZMARYNEM

Składniki (na 1 bochenek):
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 165 ml ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • dodatkowo-różowe winogrona i rozmaryn
Mąkę mieszamy z solą i rozmarynem. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków, drobno siekamy, dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, wodę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy w okrągły bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 30-45 minut.  W cieście robimy dziurki, umieszczamy w  nich winogrona i igiełki rozmarynu. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż postukany od spodu będzie wydawać głuchy dźwięk. Jeśli w trakcie pieczenia winogrona zaczną się przypalać, przykrywamy chleb kawałkiem foli aluminiowej. Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

21 komentarzy :

  1. sliczne zdjecia:) a winogrona to mam akurat w lodowce....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda. Jestem bardzo ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem przekonana do takich połączeń, ale ciekawie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdy pisałaś mi o tym chlebku, byłam pewna że winogrona będą rozgniecione w miąższu chlebka. Wygląda wspaniale. W sam raz do sera, orzechów i rodzynek...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda!
    Lubię połączenie winogron i rozmarynu,
    ale nigdy nie użyłam go w chlebie.
    Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak cudnie wygląda! Smaku nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, nigdy takiego połączenia nie jadłam. Może uda mi się zrobić taki chlebek.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowita propozycja, pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinko, zdjęcia dziś są oszałamiające.
    zresztą, jak i sam chleb. fascynujący.

    OdpowiedzUsuń
  9. brzmi kusząco, a wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi przy kawałku chleba;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szalenie ciekawy i niebanalny pomysl! Taki chleb musi sie lubic z serem plesniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cóż za oryginalny pomysł!
    Strasznie mi się podoba ta propozycja pieczywa. A dodatek rozmarynu w pieczywie wprost ubóstwiam!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe i intrygujące połączenie, takie jak lubię :) I wygląda wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał. Wygląda pięknie. A połączenie winogron z rozmarynem jest co najmniej intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam kiedyś podobny placek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2679. Połączenie winogrona-rozmaryn jest rewelacyjne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Winogrona? Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale piękny! Musi pięknie pachnieć. mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. kolejny chlebek od Ciebie, który koniecznie muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  20. myślałam że źle przeczytałam ale to faktycznie winogrona.. wow!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna propozycja! Rozmaryn tak rzadko stosuję w swojej kuchni, ale bardzo go lubię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.