środa, 27 czerwca 2012

Azjatyckie spaghetti z klopsikami

Azjatyckie spaghetti z klopsikami


Azjatyckie spaghetti z klopsikami

To danie wizualnie może Wam przypominać chińskie spaghetti z klopsikami, które jakiś czas temu zamieściłam na blogu. Podobieństwo kończy się tylko na wyglądzie potrawy, która w smaku jest zupełnie inna od tej poprzedniej. To spaghetti będzie prawdziwą gratką dla miłośników dań łączących w sobie słodycz i pikanterię. 

Azjatyckie spaghetti z klopsikami

AZJATYCKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • pół łyżeczki pasty czosnkowej (lub 2 ząbki czosnku, drobno posiekane)
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 4 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pół dużej żółtej papryki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • do posypania: uprażony sezam 
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso łączymy z pastą czosnkową, chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 2 drobno posiekanymi dymkami. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy małe klopsiki*, smażmy na oleju ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dolewamy tłuszcz na patelnię (bądź zlewamy jego nadmiar), smażmy przez minutę drobno posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy marchew, paprykę, 2 grubo posiekane dymki, smażymy 2-3 minuty. 4 łyżki sosu sojowego łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię, gotujemy 1-2 minuty. Dokładamy klopsiki oraz makaron, podgrzewamy chwilkę i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.

*jeśli staracie się ograniczyć kalorie w diecie, posmarujecie klopsiki delikatnie oliwą i upieczcie w piekarniku. Wystarczy je ułożyć na blasze i piec przez około 18-20 minut w temp. 180 stopni. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

14 komentarzy :

  1. To coś dla mnie:) danie musi być obłędne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonuje mnie, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam sezamu. Czas ponownie przypomnieć sobie jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. moglabym tylko twoje zdj ogladac ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. słodycz plus pikanteria?... coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wystarczą pulpeciki, makaron i warzywa... odpowiednio doprawić i co mamy? takie pyszności, jak na Twoim talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne danie dla moich klopsikożerców :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym takie jedzonko wsunęła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drobiowe klopsiki! do tej pory jadłam je po prostu w sosie pomidorowym, czas najwyższy na urozmaicenie ;) danie dla mnie, bo bardzo lubię takie połączenia- sezam, sos sojowy i nutka słodyczy, świetne! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda mega apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda po mistrzowsku. Z chęcią bym skosztował.

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie, na oko podobne - i pewnie rownie smaczne, choc calkiem inne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł, aczkolwiek ja wolę z ryżem :)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.