poniedziałek, 7 maja 2012

Zupa fasolowo-porowa z rozmarynem

Zupa fasolowo-porowa z rozmarynem

Zupa z pora i fasoli

W mojej kuchni już niedługo zaczną pojawiać się lekkie i pełne warzyw zupy. Nim jednak to się stanie, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczną i szybką w wykonaniu zupę fasolowo-porową. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Miałam sporą ilość ugotowanej białej fasolki, postanowiłam więc w całości ją wykorzystać do przygotowania tej zupki. Muszę przyznać, że Połówek zjadł ją ze smakiem, tym bardziej, że lubi zupy z dodatkiem pora i boczku. 

Krem z pora i fasoli

ZUPA Z POREM I FASOLĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • łyżka masła
  • 300 g ugotowanej białej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • 170 g pora (biała część)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego 
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • szczypiorek do posypania 
Pora kroimy w cienkie plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, smażymy pora przez około 5 minut. Pod koniec lekko go solimy i doprawiamy pieprzem. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy tymianek i rozmaryn, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy opłukaną i odsączoną fasolę, gotujemy 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę zestawiamy z gazu, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Na suchej patelni smażymy kawałki boczku. Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kawałkami boczku. Świetnie sprawdzą się także grzanki z chleba. 


Czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy :

  1. Super jest ta zupka :).
    Ciekawy dodatek rozmarynu Malwinko.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna, na pewno przyjelaby sie w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę porową, a Twoja wydaję się być tym czego mi zawsze w porowej brakowało. Dodatek fasoli i rozmarynu to musi być "COŚ" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesująca ;) Zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaaam,takiej wersji nie jadłam :) a że wszystkie składniki lubię to muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny blog :) uwielbiam takie dobre fotografie kulinarne! mam już kilka ulubionych, a teraz wędruje do tej grupy jeszcze Twój :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskoczyło mnie połączenie pora i fasoli i zupełnie nie mogę wyobrazić sobie smaku ;) Ale chętnie bym spróbowała!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na dzisiejszą zupełnie niewiosenną szarugę byłaby w sam raz. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie jadłam takiej zupy, smak musi być ciekawy :) no i rewelacyjnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialna zupka! Aż mi się ochota zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesująca zupa .Moja połówka z chęcia pewnie by taką zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam Twoje przepisy na zupy -nie mogę się doczekać tych lekkich warzywnych zupek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że to połączenie smaków przypadłoby mi do gustu! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie zupy kremy i często je robię w różnych kombinacjach, ale pora i fasoli nie łączyłam. świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy fasola może być z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.