wtorek, 22 maja 2012

W prostocie tkwi siła. Sałatka z białej fasolki, pomidorów i koperku

W prostocie tkwi siła. Sałatka z białej fasolki, pomidorów i koperku


Czasem te najprostsze i z pozoru najbardziej banalne połączenia są najsmaczniejsze. Przykładem tego jest ta oto sałatka. Niby niepozorna, oszczędna jeśli chodzi o ilość składników, a zaskakująco pyszna. Jeśli podobnie, jak ja, jesteście miłośnikami pomidorów i koperku, to połączenia na pewno Was nie zawiedzie. 
Zauważyłam, że biała fasolka nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Częściej sięgamy po tę czerwoną, bądź też fasolkę czarne oczko. Cena zapuszkowanej i mało popularnej białej fasolki powala na kolana, dlatego też od dłuższego czasu kupuję suche ziarno i gotuję w domu. Wówczas trafia ona do takiej właśnie sałatki, bądź jest składnikiem wegańskich past kanapkowych. Niezastąpiona jest również we wszelkiej maści gulaszach. To samo tyczy się innych strączkowych, w tym ukochanej przeze mnie ciecierzycy. Nie widzę sensu przepłacania, kiedy sama w kilkadziesiąt minut mogę ugotować sobie kilkakrotnie większą ilość nasion za o wiele niższą cenę. 
Przepis jest moją kolejną propozycją do Barku Sałatkowego Peli (Zaproszenie 26) , akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Usagi- Czas na piknik. 
A oto przepis. Jego długość i ilość składników, jak widać, powala na kolana ;)

SAŁAKA Z FASOLKI, POMIDORÓW I KOPERKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 200 g ugotowanej drobnej białej fasolki
  • 1 duży pomidor malinowy lub dwa mniejsze
  • dressing koperkowy: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka świeżego koperku (drobno posiekanego), ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pomidor kroimy w kostkę (jeśli ma dużo nasion, pozbywamy się ich). Dodajemy go fasolki. Przygotowujemy dressing: oliwę ucieramy z sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy koperek, mieszamy. Dressingiem zalewamy sałatkę i podajemy. 

26 komentarzy :

  1. Urok z prostocie, smak z kilku składników. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą fasolkę w pierwszej kolejności wyjadłaby Wi...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sałatka, idealna na takie temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie proste sałatki i z chęcią wypróbuję to połączenie - dość zaskakujące jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne, ale utrafiłaś - ostatnio nagotowałam białej fasolki i nie wiedziałam co z nią zrobić, po prostu pomysłu nie miałam na nią, tak ją wyjadałam po prostu. ale zostało jeszcze sporo - i dziś po południu zrobię taką sałatkę. pychotka, już się doczekać nie mogę.
    Pozdrawiam i dziękuję
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie takie niby banalne, a pelne smaku salatki. No i ten koperek - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami niepozorne potrawy potrafią najbardziej zaskoczyć ;)
    Takie dania są najlepsze, proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super. A tak na oko, jak długo gotuję się taką fasolkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moczę około 12-16 godzin, potem gotuję z listkiem laurowym przez około 40 minut lub dłużej. Zależy to od fasolki.Po koniec solę.

      Usuń
  9. Świetna sałatka!Ja bardziej preferuję właśnie białą, aniżeli czerwoną. U mnie niedługo również pojawi się sałatka z fasoli, ale jednak w innym towarzystwie :) Bardziej po włosku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świeży koperek potrafi zaczarować niejedną sałatkę:)))) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam proste potrawy, kuchnia włoska własnie tak jest i ją lubię najbardziej.;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. masz racje - prosta i pyszna ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. takiego połączenia nie znam .... fajnie wyglada:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. ale masz piekny nagłówek-zazdroszczę:)
    buziaki
    ps obserwuje

    OdpowiedzUsuń
  15. fasolka i koperek - i ja tego jeszcze nie próbowałam? to musi być niezłe zawłaszcza, że też należę do fanek pomidorów i koperku w niemal każdej kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne połączenie i pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglada:) Faktycznie w prostocie sila:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rzeczywiście fasolka do najtańszych nie należy... a ja kocham wszelkie fasole i groszki:) sałatka piękna, tylko bym jakieś inne ziółko dała bo koper trawię tylko z ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też białą kupuję suchą i gotuję;) Pyszna sałatka, zdrowa i kolorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Rzeczywiście pychotka ta sałatka !:)

    OdpowiedzUsuń
  21. lubie fasolke w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie dania. Pyszne, proste, pożywne. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy24 maja, 2012

    zrobilam wczoraj na kolacje. salatka pyszna! :) uzylam bialej fasolki z puszki i dodalam dodatkowo czerwona cebulke. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą czerwoną cebulką bardzo fajny pomysł. Wykorzystam następnym razem. Cieszę się, że smakowało;)

      Usuń
  24. Kiedyś nie lubiłam białej fasolki w sałatkach (dla mnie były mdłe), bo wtedy wiadomo, tylko z majonezem. Ale od czasu, gdy sama robię z dressingiem na bazie oleju - to już całkiem inne smaki. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.