poniedziałek, 28 maja 2012

Sałatka ze szparagów, pieczonych pomidorów i bazylii

Sałatka ze szparagów, pieczonych pomidorów i bazylii



Muszę się Wam do czegoś przyznać- jestem uzależniona od szparagów. Uwielbiam te pieczone w piekarniku, czy też ugotowane na parze. Dziś proponuję Wam bardzo smaczną sałatkę z ich dodatkiem. Jest to kolejna sałatka z gatunku tych minimalistycznych. Szparagi, pieczone pomidory, oliwki i bazylia- całość świetnie się ze sobą komponuję. Minusem tej sałatki jest czas oczekiwania, dlatego też warto pomidorki upiec wcześniej. 

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik , akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Blue_megi- Sezon na szparagi. 


SAŁATKA ZE SZPARAGÓW, PIECZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g białych szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki liści bazylii, drobno posiekanych
  • dressing: 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry. Lekko je solimy, kroimy oliwą i posypujemy suszonym oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 30-35 minut. Szparagi obieramy, odkrawamy stwardniałe końce, gotujemy na parze przez około 8 minut, aż będą miękkie. Studzimy je i kroimy w mniejsze kawałki. W misce łączymy pomidory, oliwki, szparagi, bazylię. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki. Zalewamy im sałatkę, dokładnie mieszamy i podajemy. 

16 komentarzy :

  1. Bardzo apetyczna ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Minimalistyczna, to fakt - ale za to jaka piekna i kolorowa! A uzaleznieniu od szparagow zupelnie sie nie dziwie.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna taka kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostało mi trochę szparagów po pizzy, akurat na jedną porcję takiej sałatki. Robię, bez dwóch zdań, zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem uzależniona od szparagów. Szkoda, że są tak krótko...

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie i prosto się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjna propozycja, koniecznie do przetestowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka wygląda apetycznie. Wszystko to co lubię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  9. to masz zdrowe uzależnienie :P moje jest zdecydowanie mniej zdrowe i dużo bardziej kaloryczne, także nie masz co ukrywać tak dobrych nawyków żywieniowych :) wspaniała sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na wykorzystanie szapragów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała sałatka, same pyszności w niej

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje smaki w tej sałatce, więc z chęcią bym się nią uraczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dodaję do wypróbowania, bardzo apetycznie się prezentuje!ciekawy patetnt na te pomidorki


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna ta sałatka i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda znakomicie :). Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż wstyd się przyznać, ale do dziś niczego nie przygotowałam ze szparagów ;-p


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.