poniedziałek, 21 maja 2012

Sałatka z czerwonej kapusty, sera feta i pestek dyni na ciepło

Sałatka z czerwonej kapusty, sera feta i pestek dyni na ciepło


Dziś dla odmiany chciałabym podzielić się z Wami bardzo smaczną i nietypową sałatką z czerwonej kapusty.   Rozmaryn, ocet balsamiczny, prażone pestki dyni i ser feta nadają jej wyjątkowego smaku. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możemy ją przygotować sobie na kolację, bądź na drugie śniadanie do pracy. Wydaje mi się, że czerwona kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni. Sama za nią nie przepadałam, a wszystko to za sprawą okropnej surówki, którą serwowali mi w przedszkolu. A jak jest z Wami? Często gości ona w waszej kuchni, czy stosunkowo rzadko?

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik. 


SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, SERA I FETA I PESTEK DYNI NA CIEPŁO

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (dałam więcej)
  • 60 g rodzynek (lub innych suszonych owoców)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 60 g sera feta, pokruszonego 
  • pół szklanki uprażonych pestek dyni
Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i kapustę, solimy. Smażymy, aż kapusta stanie się miękka (w zależności od tego, czy używamy młodej, czy starej kapusty, może to zająć od 5 do 15 minut. Ważne, by kapusta zmiękła, ale nadal pozostała chrupiąca). Wrzucamy rodzynki, wlewamy ocet, chwilkę smażymy. Doprawiamy do smaku solą (ja doprawiłam także pieprzem). Ciepłą kapustę posypujemy serem feta i pestkami dyni. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

20 komentarzy :

  1. Same pyszne składniki. Szczególnie pestki z dyni i feta. Jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak. Wywaliłabym kilka składników, ale to przecież rzecz gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robisz świetne zdjęcia - na pewno będę tu wracać choćby po to, żeby popatrzeć ;) mam nadzieję, że moje kiedyś też się polepszą :P

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie nieczęsto, ale lubię. Twoja sałatka bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami jest pyszna. A Ty ją jeszcze wzbogaciłaś o inne składniki. Podoba mi się ten pomysł, ale sama nie użyję czosnku, bo jestem na niego uczulona. Mam nadzieję, że i tak wyjdzie świetnie.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczna sałatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przyrządzonej czerwonej kapustki jeszcze nie jadłam! :) Musi być pyszna!Ale robiłam podobną sałatkę z buraków! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi sie podoba... postaram sie pamietac i wyprobowac ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na moim stole gości bardzo rzadko, ja lubię na słodko-kwaśno. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Bardzo intrygująca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam buraczki! a ten przepis wypróbuję, wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię czerwoną kapustę, tylko ciągle brakuje mi zastosowania. Mam kilka, ale to wciąż za mało.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kapusta zbyt rzadko gości w mojej kuchni, w takiej sałatce chętnie bym ją widziała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O uwielbiam kapuste :) Czerwona to dla mnie wspomnienie wizyt u ulubionego wujaszka na śląsku :) Takiej wersji nie jadłam, ale na pewno jest wyśmienita i zaskakująca :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kapusta czerwona- mój bóg

    OdpowiedzUsuń
  16. No nie powiem, przepis mnie bardzo zaintrygował i na pewno go wyprbuję z samej ciekawości przyrządzenia tradycyjnej kapusty czerwonnej w tak innowacyjny sposób. Ale najpierw muszę trafić na czerwoną kapustę, co nie zdarza mi się tu często :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedy pokazalam Mezczczyznie te salatke, az westchnal z zachwytu, a to oznacza, ze bede musiala ja zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sałatka wygląda super, bardzo oryginalny przepis, ja zamiast sera feta używam sera typu Bałkańskiego z Lidla, trochę ma łagodniejszy smak, a twój przepis już wkrótce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  19. W takiej wersji czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.