wtorek, 15 maja 2012

Sałatka ekonomiczna, czyli sałatka z ciecierzycy, pomidorów i natki pietruszki

Sałatka ekonomiczna, czyli sałatka z ciecierzycy, pomidorów i natki pietruszki


W 26 zaproszeniu do Barku Sałatkowego Pela rzuciła nam kolejne wyzwanie. Tym razem zadaniem jest przygotowanie sałatki ekonomicznej i to pod kilkoma względami. Ma być niedroga, szybka w wykonaniu, zawierać niewiele składników, a także kalorii. Od razu pomyślałam o jednej z moich ulubionych sałatek, którą przygotowuję, kiedy mam bardzo mało czasu. Jak zauważyliście lista składników jest niezwykle krótka, co nie oznacza, że sałatka na czymś traci. Połączenie soczystych pomidorów, chrupiącej ciecierzycy i natki pietruszki jest na prawdę doskonałe. Całości pikanterii dodaje kmin rzymski i cayenne. W dressingu dominuje sok z cytryny, dlatego też sałatka jest bardzo orzeźwiająca. Możemy dodać do niej także odrobinę świeżej mięty. 
Wszystkich Was zapraszam do zabawy, może i Wy macie ochotę przygotować ekonomiczne sałatki w ramach Barku Sałatkowego (wszystkie szczegóły TUTAJ).

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 


SAŁATKA Z CIECIERZYCY, POMIDORÓW I NATKI PIETRUSZKI

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
  • puszka ciecierzycy
  • 1 duży pomidor lub dwa małe (najlepiej sprawdzą się tutaj pomidory malinowe)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 80 g tofu (użyłam tofu marynowanego- można pominąć, lub dodać mozzarellę)
  • dressing- 2 łyżki soku z cytryny, łyżka oliwy, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, spora szczypta cayenne, sól i pieprz do smaku
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i odsączamy. Pomidory kroimy w mniejszą kostkę. Listki natki drobno siekamy. Tofu kroimy w kostkę. Przygotowujemy dressing: sok z cytryny ucieramy z oliwą, dodajemy kmin, cayenne, przyprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do dressingu. W misce umieszczamy ciecierzycę, pomidory, tofu i natkę, polewamy dressingiem. 

27 komentarzy :

  1. wygląda pysznie. A mam pytanko, czy zamiast tofu można byłoby dodać fetę? bo ja nie przepadam. Pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, feta też świetnie się sprawdzi w tym połączeniu. Sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku;)

      Usuń
  2. Wyglada wiosennie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda i mnie by na pewno smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna ta sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W życiu nie miałam okazji jeść ciecierzycy w postaci sałatki.
    Jestem bardzo ciekawa jak smakuje z tofu, bo szczerze mówiąc za nim nie przepadam, ale może ciecierzyca ratuje go z opresji i jest w duecie z nią całkiem smaczny?:)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu jest specyficzne w smaku i trzeba je po prostu lubić. Wszystko zależy od procesu wytwarzania i rzecz jasna od producenta. Zdarzyło mi się jeść na prawdę wstrętne tofu, w smaku porównywalne do ...kurzu;) Po prostu produkty niektórych firm należy omijać. W tej sałatce z powodzeniem można je ominąć lub podmienić na ser feta bądź mozzarella w delikatniejszej wersji.

      Usuń
  6. Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli u Ciebie samo dobro :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie. Pewnie zastosuję tu fetę (tofu wolę w wersji zamarynowanej i na ciepło), ale zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada smakowicie! I faktycznie blyskawiczna, a do tego zdrowa. Na pewno wyprobuje, moze nawet z tofu, ktorego nadal uzywam zbyt rzadko.
    I tez juz mysle nad przepisem do nowej edycji Barku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowie i prostota - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  10. z ciecierzycą to wiesz że ja biorę w ciemno, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prosto zdrowo smacznie . amen

    OdpowiedzUsuń
  12. ekspresowa, zdrowa i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak, taka ekonomia w jedzeniu mi pasuje - w zasadzie to idealny pomysł, gdy przychodzą goście, a Ty nie masz ani ochoty ani czasu na wielkie przygotowania. nawet do grilla idealnie by się nadawała - jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robisz wspaniałe sałatki...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo kusząca sałatka. I znów tofu, a ja cały czas jeszcze go nie spróbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy16 maja, 2012

    Zrobilam...i wyszla pyszna!!! tofu zastapilam twrozkiem typu wloskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Pomysł z tym serkiem świetny!

      Usuń
  17. O Twoja sałatka też świetna:) Uwielbiam ciecierzycę, ale na pomysł tak prostej sałatki dotąd nie wpadłam! Zrobię sobie taką z granulkami serka wiejskiego.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie proste, szybkie i zdrowe sałatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prostota i szybkość? Wspaniale!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak zawsze mogę liczyć na Ciebie :) - dzięki.
    Sałatka świetna - ja mam tylko problem z tofu. Tzn. jeszcze nigdy go nie jadłam. Mam jakieś dziwne opory smakowe i nie mogę się przełamać.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie proste połączenia, czasem przed wyjściem do pracy przypominam sobie, że jeszcze należy wrzucić do torebki... posiłek.
    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciecierzyca zawsze i w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dodaję natychmiast do ulubionych i wpisuję w kuchenny "grafik" :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.