czwartek, 17 maja 2012

Pikantne domowe nachosy

Pikantne domowe nachosy


Te nachosy nie do końca są domowe, bo wykonane z gotowych tortilli. Robię je  kiedy w lodówce zostanie mi kilka tortilli, bądź nagle mają pojawić się niezapowiedziani goście. Często zdarza mi się, że zapomnę schować tortillie do woreczka foliowego i zaczynają lekko obsychać. Wówczas taka reanimacja jest najsmaczniejszym rozwiązaniem. Wystarczy dosłownie kilka chwil, aby wyczarować nachosy o ulubionym smaku. Najczęściej przygotowuje je w wersji pikantnej, do tego gęsty pomidorowy sos i mamy świetną przekąskę. Jeśli chodzi o przyprawy możemy dowolnie kombinować, zrobić je w wersji ziołowej, czy też z dodatkiem czosnku i sera. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.


PIKANTNE DOMOWE NACHOSY

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 pszenne tortille
  • 2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, odrobina soli i pieprzu (opcjonalnie)
Tortille kroimy na 8 trójkątów, każdy z nich na 4 kolejne trójkąty. Oliwę mieszamy z przyprawami. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, za pomocą pędzelka lekko smarujemy trójkąciki oliwą z obu stron. Układamy na blasze, pieczemy przez około 7-10 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem), aż ładnie się zrumienią. Podajemy z sosem pomidorowym. 

SOS POMIDOROWY DO NACHOSÓW

Składniki:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • 1 czerwona papryczka chili
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę, chili i czosnek blendujemy na gładką pastę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pastę przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, smażymy dalej na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy oregano, ocet, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy 2-3 minuty. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. 

40 komentarzy :

  1. Lubię takie przekąski, kiedyś robiłam też z własnych tortilli i do tego sos serowy, pycha :) Twoje wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne:) do tego dobe domowe guaca i jest fajna przekaska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... u mnie też często zostają tortille i nie wiem jak je wykorzystać... a teraz już wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. Jednak ja nie będę kupować gotowych tortilli, bo gdy chciałam ostatnio i zobaczyłam, ile mają konserwantów, to od razu zrezygnowałam. Miałam zrobić sama, ale coś się zabrać nie mogę. Myślę, że jak samemu się zrobi, to też powinny wyjść, nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe będą na pewno lepsze. Ja jeszcze nie trafiłam na przepis, z którego byłabym w 100% zadowolona.

      Usuń
  5. To jeden z moich ulubionych sposobow na reanimacje lekko przyschnietej tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze nie wiedziałam, że tak się je robi :) spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że u Ciebie mexico na całego :) Bardzo mi się to podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha. Robiłam z domowych tortilli. Znikały jak błyskawica:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są świetne! Dodatek do domowego seansu idealny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robie w bardzo podobny sposób, lubię je jeszcze pod koniec zapiekania posypać startym żółtym serem:) ale to już taka wypasiona kalorycznie wersja:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie się zastanawiałam co zrobić z ostatnimi tortillami i już mam pomysł na fajną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zastanawiałam się jak je zrobisz, a tu niespodzianka - z tortilli. Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł! I jaki prosty! Wypróbuję przy najbliższej imprezowej sposobności :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, nie lubię wyrzucać. Tutaj znalazłam kiedyś przepis na tortille podobno idealną: http://tofalaria.blogspot.co.uk/search/label/tortilla ale jeszcze nie próbowałam więc nie wiem do jakiego stapnia jest idealna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. jak mi zostaną kiedyś tortille to na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja córka przepada za nachosami, chyba wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowe i pikantne? Idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny prosty przepis. I ten sos - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale fajna przekąska, nie robiłam jeszcze takiej! zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialnie Ci wyszły, mi się zawsze kruszą w te i we wte albo są za grube...

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno dużo lepsze niż takie sklepowe z zatrważającą ilością soli i tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Już słyszę to chrrupanie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. a mi właśnie obsycha połowa opakowania tortili.. dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super nie pomyślałaym o tym, napewno skożystam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. o to cos dla mojego dziecka, w dodatku domowe, wielki plus.

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pomysł ! Dzisiaj skorzystam z niego wieczorem... :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepyszne nachosy, robiłam juz nie raz, za każdym razem wychodzą fantastyczne! Dzięuję za pomysł. Twój przepis jest już u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Są fantastyczne, robiłam je już nie raz, i zawsze wychodzą świetnie. Dziękuję za pomysł. :) Twój przepis umieściłam już u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu;)

      Usuń
  29. Doskonały przepis :) W sam raz dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Anonimowy30 maja, 2014

    Nie wiem dlaczego nachosy wyszły mi strasznie twarde :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałaś/łeś piec je zbyt długo. Wszystko też zależy od samego piekarnika. Następnym razem skróć czas pieczenia i wyjdą dobre :)

      Usuń
  31. smaczna przekąska, szybka w wykonaniu, dobry sposób na dwu-trzydniowe tortille pozostawione w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. wyszly pyszne:) zegnajcie kupne nachosy i chipsy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.