piątek, 4 maja 2012

Meksykański gulasz z kurczakiem

Meksykański gulasz z kurczakiem

Gulasz z kurczaka

Ten gulasz robiłam jakiś czas temu. Nie podbił on podniebienia mojego Połówka, zapomniałam bowiem, że nie lubi on połączenia piersi kurczaka z pomidorami. Nie miałam pasty chipotle, dlatego zamiast niej użyłam suszonej wędzonej papryki i sosu tabasco. Całość wyszła dosyć pikantna, na pewno przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. 


Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico 2. 

Gulasz z kurczaka i pomidorów

MEKSYKAŃSKI GULASZ Z KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Good Food]

  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 małe piersi z kurczaka lub 8 polędwiczek 
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 400 g pomidorów z puszki
  • posiekana natka pietruszki do posypania (w oryginale świeża kolendra)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania- ryż lub tortille
W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier, wędzoną paprykę i sos tabasco, dokładamy kurczaka, gotujemy przez 20 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Kurczaka wyjmujemy z sosu, za pomocy dwóch widelców dzielimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy posypany posiekaną natką. 


Czas przygotowania: 25 minut.

25 komentarzy :

  1. Jestem pewna, że ten gulasz jest rewelacyjny. Niestety to pewnie jeden z takich, którego w domu nieprędko zrobię, bo Małżon nie lubi ostrych smaków :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie doskonałe połączenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam kurczaka z pomidorami i ten przepis baaardzo mi pasuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie:) a kurczak z pomidorami- jedno z ulubionych mych połączeń:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostro, ale tak właśnie lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, smakowałoby mi. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyyyyyysznie wyglada!!!!! lubie ostre dania,wiec na pewno by mi posmakowalo :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prowokujesz do rzucenia książkami za okno i zawładnięcia kuchnią. Gulasz koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja uwielbiam takie polaczenia miesa i pomidorow, bo nadaje miesu soczystosci. Wyobrazilam sobie jak bosko smakuje ten gulasz w oryginale z chipotle i kolendra. No i ossstro, super.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mięso i pomidory to doskonałe połączenie. Nie znam osoby, której by nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny ten gulasz, lubię pikantne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kurczaka i wszystko co jest z nim związane:) Ten gulasz wygląda bosko, podejrzewam że tak samo smakuje! Polecam również moje pyszne roladki z kurczakiem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bym szalała z radości, uwielbiam połączenie kurczaka z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoja połówka ma ciekawe pomysły na smaki, których połączenia nie lubi :) ale co połówka, to inne wymagania, haha. Te mojej są dla mnie jeszcze dziwniejsze. Gulasz wygląda pięknie, gęsty, fajny sos.

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Często tu zaglądam i widzę, że wreszcie muszę coś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  17. O tak! Na dobre mięcho to ja zawsze chętna jestem! Piękne, soczyste kolory na zdjęciach! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jako wielbicielka pikantnych dan jestem pewna, ze to byloby cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być pyszna .Lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, jaki ma piękny kolor. Czasami mam ochotę tylko na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale apetyczny gulasz i to w dodatku Meksykański, zapewne pikantny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam pytanie... Czy można czymś zastąpić wędzoną papryke i sos tabasco? Chodzi mi tutaj o jakiś zamiennik typu zwykła papryka(przyprawa) zamiast wędzonej. Nie posiadam, tych dwóch składników, a gulasz wygląda tak apetycznie że po prostu muszę go zrobić :) Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopraw gulasz słodką papryką i chili w proszku lub cayenne. Jeśli kiedyś natrafisz w sklepie na paprykę wędzoną, polecam Ci jej zakup. Nadaje świetnego smaku potrawom.

      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.