wtorek, 1 maja 2012

Meksykański gulasz z klopsikami i fasolą

Meksykański gulasz z klopsikami i fasolą

Gulasz z klopsikami przepis

Na rozpoczęcie akcji Shinju- Hola Mexico przygotowaliśmy w kilka osób gulasz z klopsikami i fasolą. Jeśli jesteście miłośnikami wędzonej papryki, ta potrawa będzie dla Was idealna. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko, więc zapewne nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Polecam Wam do sosu dodać kilka kropel sosu tabasco, by zaostrzyć jego smak. 

Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się- Maggie, Michał, Shinju, Magda i Pluskotka. 

GULASZ Z KLOPSIKAMI I FASOLĄ
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Good Food]

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 2,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • pęczek kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • kilka kropel tabasco dla zaostrzenia sosu (opcjonalnie)
  • do podania- ryż
Do mięsa dodajemy po pół łyżeczki kminu, mielonej kolendry i wędzonej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki, odkładamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron (po wyjęciu z lodówki należy mięso ocieplić w temperaturze pokojowej). Zdejmujemy je z patelni. 
Dolewamy tłuszcz na patelnię, szklimy cebulę przez kilka minut. Dodajemy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem i wlewamy puszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco, pozostałym kminem, mieloną kolendrą i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Natkę drobno siekamy. Połowę naci dokładamy do sosu. Dodajemy także klopsiki i odsączoną fasolę. Podgrzewamy przez 5 minut. Gulasz podajemy z ryżem, posypany pozostałą natką. 

Czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy :

  1. O tak, jak na tak efektowne danie faktycznie nie wymaga dlugiego stania przy garach. Nam tez bardzo smakowal ten gulasz i z pewnoscia bedziemy do niego wracac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się zdjęcie, zwłaszcza druciany koszyk wypełniony koralami pomidorków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takie upały jak teraz nie chce się za długo ślęczeć przy garach więc to danie idealne na weekend majowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda to danie. Ciekawe i na pewno smaczne, a kolory sprawiają ,ze się uśmiecham:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolendra i kmin świetnie "robią" to danie. Ja z chęcią zaostrzę smak, bo uwielbiam pikantne potrawy.
    Piękne ujęcie
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie bardzo smakowite danie, juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Acha jak ja lubię kuchnię meksykańską :) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy wszyscy inspirują się się tygodniem meksykańskim w Lidl? Widzę,że jest sezon na gulasz meksykański z klopsikami, a twój wygląda na pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno, rozpoczęła się akcja kulinarna dotycząca właśnie kuchni Meksyku;)

      Usuń
  9. Ostatnio wszędzie klopsiki :)
    Lubię meksykańską kuchnię, więc moze się skuszę na ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam meksykańskie klimaty, choć takich klopsików nigdy nie próbowałam.
    Ale wyglądają tak zachęcająco, że zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mexicana, Mexicana...:) a co po gulaszu? Może trochę teqili?:>

    OdpowiedzUsuń
  12. Zabrakło mi niestety kminu więc smak był niepełny ;) ale i tak kiedyś powtórzę :) Plus za to, że bardzo szybko robi się to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.