wtorek, 15 maja 2012

Ciasto migdałowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto migdałowe z rabarbarem i kruszonką


W sezonie wiosenno-letnim piekę to ciasto przynajmniej dwa razy w miesiącu. Wykorzystuję wówczas sezonowe owoce, rabarbar, jagody, maliny. Mój Połówek uwielbia tego typu wypieki, wilgotne z dużą ilością kruszonki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, szczególnie dotyczy to jogurtu. Nie zdarzyło mi się jeszcze, aby w cieście tym powstał zakalec. 
Na przygotowanie tego ciasta skusili się również Irenka i Andrzej. Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty w pełni. 

Przepis dodaję do akcji Olciaky- Rabarbarowa akcja;) oraz akcji Usagi- Czas na piknik. 


CIASTO MIGDAŁOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki (na tortownicę 22 cm):
[przepis Bei]
  • 150 g mąki
  • 40 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g rabarbaru
  • kruszonka- 60 g miękkiego masła, pół szklanki mąki, 6 łyżek cukru
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami. Rabarbar myjemy,kroimy w kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem. Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy amaretto, miksujemy. Wrzucamy po jednym jajku dalej miksując. Dodajemy na zmianę jogurt i mąkę, miksujemy za każdym razem aż składniki dobrze się połączą (dodaje zazwyczaj w trzech partiach). Do keksówki wyłożonej papierem  do pieczenia wlewamy ciasto, na wierzchu układamy rabarbar, lekko go wciskając w ciasto. Posypujemy 2-3 łyżkami ciasta, a następnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy na kratce. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 5 minut.

35 komentarzy :

  1. Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszne!!!:) Uwielbiam rabarbar i takie wiosenne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. migdał, kruszonka, rabarbar... tak!
    wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam ten przepis na liście do wypróbowania w tym sezonie! A Twój wpis jeszcze bardziej mnie do tego przekonuje. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, to ciasto musi byc przepyszne. Przepis koniecznie do wyprobowania :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasto, ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To na prawdę smaczne połączenie składników. Chyba kupiłam babci kiedyś podobną filiżankę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na weekend czuję się zmuszony upiec!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, my również uwielbiamy dużo kruszonki :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Migdałowe z rabarbarem? Brzmi cudownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kruszonka jest pycha, ale bardzo grzeszna;)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapchniało mi tym ciastem. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetycznie wygląda :) ja tam póki jest rabarbar to czasem i co tydzień piekę ciasto z nim, trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniała propozycja :) szkoda tylko, że mi akurat ciasta jogurtowe nie wychodzą :/ piekłam już ze trzy razy jakieś ciasta jogurtowe z owocami i każdorazowo miałam tak mocno gumowe ciasto, że lądowało w koszu na śmieci :( może spróbuję po raz czwarty tym razem Twój przepis. Będę go miała na uwadze :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, wypróbuj. Najczęstszym błędem jest za zimny jogurt. Powinien on znajdować się poza lodówką minimum godzinkę.

      Usuń
  15. To takie ciasto od którego warto zacząć sezon rabarbarowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. i ja spróbuję, chociaż w ciastach nie jestem aż tak dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dużo ostatnio rabarbaru na blogach, podoba mi się to, bo od tego sezonu jestem jego wielką fanką. A Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniale! Uwielbiam takie ciasta, czy to na jogurcie, czy na maslance. A najlepiej nadaja sie do nich kwasne owoce, takie jak rabarbar wlasnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepysznie i pięknie! Bardzo smaczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj tak. U mnie był w ostatnią sobotę. Będąc u rodziców upiekłam i jak zrobiłam tak szybko zostało zjedzone. Lubię tą kwaskowatość. Lubię słodycz , i chrupkość kruszonki. Do tego smaki i zapachy.
    Do zrobienia raz jeszcze.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe ciacho. A tera grzecznie klikasz tu: Akcja, klikasz "zgłoś przepis" i dopisujesz się z nim u mnie w podsumowaniu :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  23. Kawałek takiego ciasta mógłby mnie dzisiaj uszczęśliwić

    OdpowiedzUsuń
  24. Rabarbarum....:) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  25. ale puszyste - mmm wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  26. Oczom nie wierzę!!!! Zajrzyj proszę do mnie, co od rana mam na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, my chyba ostatnio nadajemy na tych samych falach;)

      Usuń
  27. Robiłam to ciasto w zeszłym roku. Było pyszne. Jedno z najlepszych połączeń :). U Bei są świetne pomysły na rabarbar, w tym roku pokazała także fajne z kokosem:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. u mnie w domu też rabarbarowo i smacznie:) nie ma to jak korzystać z tego co sezonowe:) a ciasta z kruszonką to i ja uwielbiam:) pozdrawam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  29. ładnie wyroslo jak na tak malo maki ;D

    OdpowiedzUsuń
  30. Oł, ekstra. ja nigdy nie jadłam jogurtowych, szukam idealnego przepisu! Być może wypróbuję... :)

    OdpowiedzUsuń
  31. z migdałowym dodatkiem-to musi być poezja!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  32. Muszę się zaopatrzyć w pewne produkty, których brakuje mi do przygotowania tego smacznego deseru ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.