wtorek, 8 maja 2012

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią

Chleb z suszonymi pomidorami przepis

Ten chlebek robię przynajmniej raz w tygodniu. Połączenie suszonych pomidorów i bazylii jest wręcz idealne, jakby zostały stworzone specjalnie dla siebie. Chleb jest banalny w wykonaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Świetnie sprawdza się  jako baza do crostini. 

Chleb z bazylią przepis

CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli (chlebek jest dość słony, możecie zmniejszyć ilość soli do pół łyżeczki)
  • około 15 dużych listków bazylii
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
  • łyżka oliwy z zalewy z pomidorami 
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru

Chleb z suszonymi pomidorami przepis

Mąkę mieszamy z solą i drobno posiekanymi listkami bazylii. Drożdże posypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę, oliwę, drobno posiekane pomidory  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je do naoliwionej lekko miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie z ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni. Chleb oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem. Pieczemy 25-30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na metalowej kratce. 

Z podanego przepisu wychodzi jeden mały podłużny bochenek. Jeśli ma go konsumować większa ilość osób, dobrze od razu podwoić proporcje pieczywa (wówczas należy go piec dłużej o 5-10 minut).



Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

63 komentarze :

  1. Zauroczyłaś mnie tym chlebkiem :-) Na weekend jest już pewniakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny!
    I musi być wyjątkowo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada tak apetycznie i "chrupiąco", ze czym predzej zapisuje i zarabiam. Sliczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. leci do wypróbowania, wygląda rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję, zrobię w czwartek - cudownie wygląda, tak, jak lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam takie połączenie smakowe. Na potwierdzenie wkrótce przepis właśnie z suszonymi pomidorami i bazylią ;) Na Twój chlebek chyba też się skuszę. Zastanawiam się tylko czy z 250 g mąki uda się zrobić taki duży chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko, chlebek który widzisz na zdjęciach jest zrobiony z 250g mąki- jest długi,a kromki mają wielkość kromek ciabatty (czyli są malutkie). Jeśli chcesz większy chlebek, zrób go z podwójnej porcji i wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

      Usuń
    2. Ok, dzięki za info:)

      Usuń
  7. mój boże... w końcu muszę upiec jakiś chleb/ bułeczki z tego bloga...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny! Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! to jedne z najlepszych dodatków do chleba

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja Wam wszystkim zazdroszczę tych pięknych chlebków. A ja nadal się boję wypiekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czego się bać. Ja na początku też się bałam, ale to na prawdę bułka z masłem;)

      Usuń
    2. hehe mam nadzieję, że kiedyś się za to zabiorę ;)
      Tymczasem otagowałam Cię - zapraszam na mojego bloga

      Usuń
  11. Pięknie wygląda i na pewno pachnie i smakuje po włosku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Alez musiało pachnieć w domu!

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham pomidory i bazylię, a jeszcze bardziej domowy chleb, na pewno się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecudnie wygląda ten chlebek, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantazja...:) piękny chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Doskonały chlebek, zabiorę się w końcu za taki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam suszonych pomidorów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszedł jak marzenie:) Zapisuję do przetestowania, oczarowałaś mnie dodatkiem suszonych pomidorów;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny chlebek i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie wyglada. Upieczesz mi taki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, nie ma sprawy. Odbiór osobisty w Częstochowie;)

      Usuń
  21. ZAPISUJĘ i mam w planach jutro piec. Niestety z moimi umiejętnościami kulinarnymi pewnie coś pójdzie nie tak :/ chociaż tak bardzo chciałabym, żeby mi wyszedł..

    Ps. czy myślisz, że mąkę pszenną mogę zastąpić pełnoziarnistą lub razową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę mąki mąką pełnoziarnistą. Ale na pewno trzeba będzie dodać więcej wody, być może także oliwy. Rośnięcie też może się wydłużyć. Na samej mące pełnoziarnistej chleb będzie zbity i "gniotowaty". Z tego przepisu możesz upiec także bułeczki i piec je krócej, około 17-20 minut.

      Usuń
    2. dziekuję.. właśnie miałam taki pomysł, żeby przerobić go na bułki ;) skorzystam z rad i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie ;]

      Usuń
    3. Daj znać, jak Ci poszło. Czas pieczenia bułek może być też krótszy (zależy od piekarika).

      Usuń
    4. upiekłam! ku mojemu zdziwieniu mogę śmiało powiedzieć, że się udał. Dodałam mąki żytniej, razowej, więc nie wyrósł taki puszysty (zresztą zrobiłam go bardziej w kształcie dużej ciabatty), ale w smaku był świetny i na pewno zrobię go jeszcze kilkakrotnie.. może tym razem z innymi dodatkami ;]
      Dziękuję za przepis ;)

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę, że wypiek się udał;)

      Usuń
  22. Pięknie Ci wyszedł.
    Jest doskonały, po prostu.
    I ta skórka taka chrupiąca. Ideał!

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda tak...chrupiąco!!! Na pewno wykorzystam ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę go upiec, jak tylko mi bazylia urośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny chleb :) Taki trochę jak bagietka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. pomidorki i bazylia to świetne połączenia! a ten chlebek wygląda przepysznie. przepis zaznaczam do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oj dawno już czegoś nie piekłam.. narobiłaś mi chęci na taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  28. wygląda idealnie i pewnie tak smakuje. ach ta skórka.

    OdpowiedzUsuń
  29. No i wreszcie po tym chlebie widać, że wiosna w pełni!

    OdpowiedzUsuń
  30. No ciekawa jestem jak smakuje :) Ja osobiście najardziej w pieczeniu chleba lubię zapach unoszący się po całym domu :) Sam chleb jeszcze nie zawsze mi wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  31. http://przepisoteka.blogspot.com/2012/05/chleb-z-bazylia-i-suszonymi-pomidorami.html Udał się!

    OdpowiedzUsuń
  32. A mój właśnie po raz pierwszy wyrasta. Dodałam trochę otrąb i zamieniłam świeżą bazylię na suszoną. Mam nadzieję, że to nie zepsuje kompletnie chlebka. No, i zwiększyłam ilość składników. 250 g - to nie na moją wygłodniałą rodzinkę :-). Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Pozdrawiam i zapraszam do mnie: www.kulinarnapasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. To jeszcze raz ja. Chlebek upieczony i niemal cały już zjedzony. Jest PYSZNY! Mąż orzekł, że to najlepszy, jaki dotąd zrobiłam. Pozwoliłam sobie na umieszczenie go na moim blogu. Zapraszam: kulinarnapasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wam smakował, a przepis przypadł do gustu;)

      Usuń
  34. Odkryłam ten blog przypadkiem, ale naprawdę - pierwszy raz na blogu kulinarnym, a przeglądam ich wiele, przepisy są jednocześnie oryginalne, dosyć proste i niezwykle smakowicie zaprezentowane :) gratuluję, ta strona to mój pewniak w zakładkach. Pozdrawiam i życzę sukcesów, nie tylko kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  35. Upiekłam :-) To znaczy przerobiłam na bułki, bo w tym upale kilka minut mniej włączonego piekarnika ma znaczenie.
    Chlebek pyszny. Dałam mąkę razową pszenną ok. 3/4 podanej ilości i uzupełniłam zwykłą wrocławską. Musiałam podlać trochę więcej wody.
    Chlebek wyrósł bardzo szybko, ale to pewnie wina temperatury w kuchni, a może tego że go nie przykryłam ściereczką? Nie rozumiem po co przykrywać, czy to ma jakieś znaczenie?
    Panno Malwinno, dopisz proszę, że to jest bardzo mała ilość pieczywa. Mi wyszło tylko 5 niedużych bułek. Zjedliśmy na kolację z sałatką z pomidorów i cukinii, która nam obrodziła w tym roku jak głupia. Naprawdę nie trzeba nic więcej. Pycha.
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis,
    Olga
    PS. Czy nie znasz jakiegoś sposobu na przetwory z cukinii? Mamy jej w tym roku tyle, że ciągle rozdaję rodzinie i znajomym w pracy, ale chyba już zaczynają mieć mnie dosyć. Co można zrobić z cukinią, żeby ją przechować na zimę? Mrożenie nie wchodzi w grę, bo mamy za mały zamrażalnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Olgo, że skorzystałaś z przepisu;-) Co do przetworów z cukinii, ja przerabiam ją na cukinię a la ananas. Robię z niej także pikantny chutney. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie zauważyłam komentarza.

      Usuń
  36. Ależ on pięknie wygląda. Na pewno jest pyszny, pachnący i chrupiący:)

    OdpowiedzUsuń
  37. zrobilammmm prze prze pyszny

    OdpowiedzUsuń
  38. chlebek wyszedł pyszny ;) myślę, że to fajny przepis , który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby ;) teraz czas na czosnkowe bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. chlebek pyszny ;) myślę, że to świetny przepis, który można tuningować dodatkami w zależności od potrzeby ;) teraz czas na bułeczki czosnkowe ;);)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ja ja uwielbiam te chrrrrupiące skórki :) Bardzo smaczny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  41. Wybralam wlasnie ten przepis na moj pierwszy w zyciu chlebek domowy i wyszedl super. W weekend sprobuje kolejnych (maka juz zakupiona).

    Przy okazji z koncowki wyszly nam bardzo dobre i aromatyczne grzanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję pierwszego samodzielnego wypieku i zachęcam do dalszego pieczenia. Nie ma to, jak domowe pieczywo:)

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń
  42. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  43. Odkrylam Twojego bloga dopiero tydzien temu ale juz jestem na maxa zainspirowana do kucharzenia. Juz zrobilam pasztecik z wedzonej makrelki,focaccie, dzis ten przepyszny chlebek a jutro buleczki czosnkowe. W piatek robimy sobie weekendowy wypadzic I powtorze ten chlebek w sztukach 3. Fantastyczny I smaczny blog:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję Ci za tak miłe słowa. Cieszę się bardzo, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i zachęcam do dalszego gotowania :) Jeśli kiedyś zdarzy Ci się zrobić zdjęcia potrawom ugotowanym z moich przepisów i miałabyś ochotę podzielić się nimi z innymi czytelnikami, prześlij je proszę na mojego maila. Umieszczę je w galerii na Fb :)

      pozdrawiam serdecznie

      Malwinna

      Usuń
  44. przepyszny !!! polecam

    OdpowiedzUsuń
  45. Właśnie szukam przepisu na chlebek domowy na "rodzinny obiad" u męża i chyba ..... nie na 100% zrobię ten chleb. A tym bardziej, że chcę utrzeć nosa ludziom którzy twierdzą, że wychowujac 21 msc bliźniaki i zajmując się domem "jadę" na gotowcach.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.