czwartek, 3 maja 2012

Burrito z kurczakiem i pico de gallo

Burrito z kurczakiem i pico de gallo


Miesiąc z kuchnią meksykańską uważam za rozpoczęty. Po pikantnym gulaszu z klopsikami przyszła pora na burritos. Danie niezwykle ekspresowe i do tego bardzo smaczne. Kurczaka przyprawiłam pikantną domową przyprawą do taco i to był strzał w dziesiątkę. Jako dodatek do burrito podałam salsę pico de gallo, świetnie też sprawdzi się guacamole czy kwaśna śmietana. 
Przy okazji pora na ogłoszenie zwycięzcy w konkursie "Dobrze zrobić coś swojego". Muszę przyznać, że miałam ogromny problem z wybraniem jednej osoby spośród tylu zgłoszeń. Każda historia była wyjątkowa i niepowtarzalna. Po naradzie z W. postanowiłam, że osobą tą będzie Pani Iwona Jurczyk. Jej pasją jest teatr. Byś może brzmi to banalnie, ale pomimo licznych przeciwności losu sama postanowiła założyć teatr amatorski, w którym występuje od kilku lat. Gratuluję tak wspaniałej pasji, samozaparcia i odwagi. Mam nadzieję, że to amatorskie hobby przerodzi się w coś poważanego, co będzie dawać Pani jeszcze większą satysfakcję w życiu. 


BURRITO Z KURCZAKIEM
(MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 280 g piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżki domowej przyprawy do taco
  • pół dużej czerwonej papryki lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
  • 2 duże pszenne tortille
Piersi kroimy w kostkę, lekko solimy i posypujemy przyprawą do taco. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5-7 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Na środku każdej tortilli układamy połowę farszu, całość zawijamy. Grillujemy z obu stron na patelni. Quesadillas podajemy z pico de galo oraz kwaśną śmietaną. Możemy je podać także z guacamole, salsą z awokado i papryki, salsą pomidorowąsalsa cruda  lub salsa picante

PICO DE GALLO

Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie natki pietruszki, ja wybieram tę drugą, ponieważ nie przepadam za świeżą kolendrą)
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryczka jalapenos
  • sok z  limonki (opcjonalnie z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory kroimy na pół, pozbywamy się pestek, miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy, cebulkę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, drobno siekamy. W miseczce łączymy pomidory, czosnek, natkę, cebulkę, ostrą paprykę. Całość kropimy sokiem z limonki (lub z cytryny), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy :

  1. To chyba moja ulubiona salsa :)
    A pani Iwonie gratuluje zwyciestwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe burritos i piękne zdjęcia!
    I gratulacje dla zwyciężczyni!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy03 maja, 2012

    Wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę sie doczekać, kiedy dołączę do Twoich akcji! Zwłaszcza maksykańskiej :) Może jeszcze miesiąc lub dwa i będę mogła zajadać się czymś ostrym, z kukurydzą, papryką, pomidorami i innymi zakazanymi na dziś dzień produktami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje dla pani Iwony! A burritos są dla mnie trochę traumatycznym wspomnieniem z ostatnich wakacji na Hawajach... Ale tamte zupełnie nie wyglądały jak te prezentowane przez Ciebie! Szkoda:(
    ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. to wyglada po prostu bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ukrywam, że każde danie z kurczakiem jest moim faworytem. To danie kusi nie tylko drobiem ale i całą zawartością. Jest pięknie.
    Ja Pani Iwonie nie gratuluję zwycięstwa lecz pasji, która daje powera na każdy kolejny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda mega smakowicie ! mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Otagowałam Cię:)
    Pozdrawiam
    http://voyagedegustacje.blogspot.com/2012/05/tag-11-questions-tag-11-questions-1.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię dania z kurczakiem. Lubię takie "zawijańce" Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia meksykańska - moja ulubiona, a Twoje burritos - bardzo apetyczne. :)

      Usuń
  13. Zjadłabym takie coś. Lubię pikantne jedzonko :)

    Pobawisz się z nami?
    http://razadobrze.blogspot.com/2012/05/uwaga-czytam.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie dania. Z użyciem tortilly ostatnio robię często.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam burritos:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.