czwartek, 24 maja 2012

Burrito z ryżem i salsa picante

Burrito z ryżem i salsa picante




Dziś rano prezentowałam na blogu przepis na domowe tortille. Teraz przyszła kolej na propozycję ich wykorzystania. Samo nadzienie do burrito mogłoby stanowić samodzielne danie. Połączenie ryżu z warzywami, kurczakiem i domową salsa picante jest na prawdę fantastyczne. Jeśli chcecie możecie poprzestać na tym etapie, bądź też całość zawinąć i zapiec w pszennej tortilli. Decyzja należy tylko i wyłącznie do Was. Burritos serwowałam razem z salsą z ogórka i papryki oraz z kwaśną śmietaną. 

Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico oraz akcji Mopsika- Grill 2012. 

BURRITO Z RYŻEM I SALSA PICANTE (MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 120 g piersi z kurczaka
  • łyżeczka przyprawy do taco
  • pół małej szalotki
  • 120 g ugotowanego ryżu
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 70 g kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 70 g czerwonej fasoli, opłukanej i odsączonej
  • 60 g sera cheddar, startego
  • 2 duże pszenne tortille
  • salsa picane: 1 duży obrany ze skórki pomidor (250 g), 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 papryczka jalapeno ze słoika, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania salsy. Posiekanego pomidora, czosnek, cebulę i jalapeno miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy salsę, dodajemy oregano, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Salsę możemy przechowywać do 3 dni w lodówce. 
Kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w przyprawie do taco. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Wrzucamy cebulę, smażymy dalej 2-3 minuty. Dodajemy ryż, kukurydzę, fasolę, salsę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdej tortilli rozkładamy 1/4 sera, nakładamy połowę nadzienia, posypujemy 1/4 sera i składamy. Grillujemy z obu stron. 



SALSA Z ZIELONEGO OGÓRKA I PAPRYKI

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 zielony ogórek
  • pół małej czerwonej papryki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Ogórka obieramy, kroimy na pół, wycinamy nasiona. Siekamy go w kosteczkę razem z papryką. Dodajemy natkę, czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy do smaku. 

19 komentarzy :

  1. uwielbiam dania meksykańskie:) bardzo smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, w przyszłym tygodniu będzie burrito:) Nigdy nie udało mi się tak fajnie złożyć tortille - masz na to jakiś patent? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy kolejnych wpisach postaram się zrobić foto-instruktaż zawijania burrito;)

      Usuń
  3. Wyglądaja przepięknie i tak tez na pewno smakują....wiadomo je sie oczami więc ja juz zjadłam Twoja porcję....serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ileż w tej potrawie smaków i kolorów, można jeść oczami! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sam pyszności! A dla mnie przede wszystkim nowości, gdyż kuchnia meksykańska nie jest moją specjalnością :) Ale czas to zmienić z Twoją pomocą! :) Miłego wieczorku! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wygląda, zresztą jak Twoje wcześniejsze, meksykańskie i nie tylko, propozycje! Aż mi się jeść zachciało :)
    Lecę do kuchni po coś do jedzenia!

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i apetycznie - adoruję głodnym wzrokiem i łasuchowym ozorem obracam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wygląda. Zawinięte z niezłą precyzją, a farsz zachwyca kolorami. O smakach marzę już teraz, zrobię z pewnością !

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie to mi wygląda i piękne zdjęcia :)
    Gratuluję wspaniałego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolorowo i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze jak je widze mam na ie ochote ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi ochoty na jedzenie, a już tak późna godzina, tak bardzo apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sobie wyobrażam ten smak ;) Cuda robisz :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi sie to nadzienie - i masz racje, z powodzeniem mogloby stanowic samodzielne danie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój brat umie robić tortille, bo ja nie lubię się bawić suchą patelnią, więc musimy zagłębić się w kuchnię meksykańską nieco głębiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to juz widze, ze temat byl czyli jak zawijac?!

    OdpowiedzUsuń
  17. Malwi cudownie wyglada to burrito ....mi się tak ładnie nie udało jeszcze nigdy zawinąć:) musze potrenować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejne wspaniałe burrito u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.