wtorek, 17 kwietnia 2012

Makaron z zielonym groszkiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Makaron z zielonym groszkiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Makaron z groszkiem

Uwielbiam makarony o fantazyjnych kształtach. Niedawno robiąc porządki w kuchennych szafkach odkryłam paczkę makaronu spighe. Od razu postanowiłam przyrządzić jakieś danie z jego dodatkiem. Szybki przegląd lodówki i w błyskawicznym tempie na stole wylądował makaron w sosie śmietanowo-koperkowym z lekką nutką cytryny. Prawdziwie wiosenne danie. 

Makaron w sosie serowo-koperkowym przepis

MAKARON Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 350 g makaronu spighe lub innego ulubionego
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 300 ml śmietany (użyłam 18%)
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Groszek gotujemy przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Smażymy, aż stanie się chrupiący. W razie potrzeby dokładamy odrobinę masła. Wrzucamy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy groszek, skórkę z cytryny i śmietanę. Chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy makaron, koperek i parmezan, dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty, aż ser się rozpuści.

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielonik kuchenny

Czas przygotowania: 15 minut.

21 komentarzy :

  1. Dania pt "przegląd lodówki" są najlepsze. Fajnie Ci wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez lubie takie fantazyjne makarony - a jesli maja duzo dziurek, w ktorych moze sie schowac sos, to juz w ogole bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe co wyszłoby mi gdybym to ja przeglądnęła lodówkę. Twój przegląd wyszedł genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki potrawy lubię, więc zapewne by mi to smakowało. Mi jescze dużo brakuje do wymyślania potraw z tego, co mam akurat pod reką. Podziwiam odwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyszło apetycznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. salatka pyszna ;D

    a nowe logo super

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie właśnie zalega groszek w puszce, ale chyba używałaś świeżego? I śmietana też została z wczoraj. Hmm. Może juro taki obiad?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gapa ze mnie (już poprawiłam przepis). Tak, użyłam świeżego groszku. Konserwowy rzadko wykorzystuję w kuchni.

      Usuń
    2. No właśnie tak pomyślałam, że konserwowy wyglądałby w takim sosie jak gniot:P pzdr!

      Usuń
  8. mniam mniam mniam :) wyrzuce boczek i zjem :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten makaronik jest piękny. Pyszna propozycja na fajny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny pomysł! Takie lodówkowe przeglądy zawsze wnoszą coś ciekawego do jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie makarony, wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. makaron, groszek i boczek to mój ukochany zestaw!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda... brzydko. Ale z doświadczenia wiem, ze brzydkie są dobre :)
    Bardzo smaczne wymiatanie resztek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten makaronik mnie zachwyca, a takie połączenie smaków byłoby idealne dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  15. Szkoda, że nie wylądował też na moim stole :)
    Mniam musiał być!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mi smaka narobiłaś;) Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie i wydaje mi się, że bardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Polac sokiem z cytryny :)
    Wyszlo przepyszne <3 bede robic czesciej!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.