sobota, 28 kwietnia 2012

Sałatka z pikantną ciecierzycą i dressingiem z pieczonego czosnku.

Sałatka z pikantną ciecierzycą i dressingiem z pieczonego czosnku.


pieczona ciecierzyca przepis

Dziś zorientowałam się, że już za chwilę kończy się akcja Mariszki, Przeplatamy smaki. W ekspresowym tempie postanowiłam przygotować totalnie nieekspresową sałatkę. Muszę przyznać, że przygotowanie jej zajmuje troszkę czasu. Patrząc na długość przepisu i liczbę składników zapewne już skutecznie się zniechęciliście. Zacznę od samej ciecierzycy. Jest chrupiąca, jak na pieczoną ciecierzycę przystało, pikantna i niesamowicie uzależniająca. W składzie mieszanki przypraw znajduje się także cynamon, który na prawdę świetnie współgra z całością. Taką ciecierzycę możecie przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku w lodówce przez kilka dni. Jak długo może tam leżeć, nie zdradzę Wam. Nie zdarzyło się jeszcze, by nie została spałaszowana w ciągu jednej doby. Jest świetną i o wiele zdrowszą alternatywą dla chipsów czy innych przekąsek. Możemy ją także wykorzystać jako dodatek do sałatek. Ja połączyłam ją z kaszą kuskus, pieczonymi warzywami i pikantnym dressingiem. Nie byłabym sobą, gdyby w sałatce nie znalazł się słodki akcent w postaci suszonych owoców, w tym przypadku brzoskwiń. I takie sałatki właśnie uwielbiam. 

PIECZONA CIECIERZYCA

Składniki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka domowej przyprawy marokańskiej
  • 1/4 łyżeczki cayenne 
Ciecierzycę dokładnie osuszamy na czystej ściereczce. Oliwę mieszamy z solą, cayenne i przyprawą marokańską. Ciecierzycę dokładnie obtaczamy w oliwie z przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią ciecierzycę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu), pieczemy  przez 40-50 minut*, od czasu do czasu mieszając ciecierzycę. Warto kontrolować stopień zrumienienia ciecierzycy w trakcie pieczenia, by nie dopuścić do jej spalenia. Ciecierzycę możecie doprawić dowolnie, mieszając ją z ulubionymi przyprawami.

*mała edycja przepisu- w piekarniku, który posiadam obecnie ciecierzyca jest dobra po około 30-35 minutach. Pieczenie u mojej Mamy z kolei zajmuje mi prawie 50 minut. Najlepiej kontrolujcie stopień jej wypieczenia, piekarnik piekarnikowi nierówny

DOMOWA MIESZANKA MAROKAŃSKA

Składniki:
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w chłodnym i zacienionym miejscu. 




Pieczona ciecierzyca przepis

SAŁATKA Z PIKANTNĄ CIECIERZYCĄ I DRESSINGIEM Z PIECZONEGO CZOSNKU


Składniki:
[przepis własny]

  • 50 g razowej kaszy kuskus
  • 4 łyżki pikantnej pieczonej ciecierzycy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 2 duże suszone brzoskwinie lub 5-6 suszonych moreli
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy napęcznieje spulchniamy ją widelcem i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół. W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki wnętrzem do góry oraz czerwoną paprykę (skórką do góry). Pomidorki kropimy oliwą, lekko solimy. W naczyniu układamy 4 nieobrane ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35-40 minut, aż skóra na papryce pomarszczy się i ściemnieje. Upieczoną paprykę przekładamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie obieramy ją ze skórki. Obie papryki kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki. Do kaszy dodajemy szczypiorek, cebulkę, papryki, pomidorki, słonecznik i ciecierzycę. 
Przygotowujemy dressing: 2 łyżki oliwy ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny. Upieczony czosnek wyciskami z łupin, drobno siekamy. Do dressingu dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, 1/4 łyżeczki cayenne oraz czosnek. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnych dressingów, zmniejszcie ilość soku z cytryny o połowę lub połączcie oliwę z sokiem w proporcji 3:1. 




Czas przygotowania: 50 minut.

30 komentarzy :

  1. Sałatka kusi! Idę sobie poszukać u Ciebie czegoś na jutrzejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tak zrobioną ciecierzycę mam ochotę już dłuuuugi czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką pikantną ciecierzycę chętnie bym zjadła samą - wygląda BOSKO!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super :) Poza tym ja bardzo lubię pieczoną ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki pyszny sposób na cieciorkę! Idealnie trafiłaś w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogłabyś napisać w jaki sposób przygotowujesz ciecierzycę, ile czasu ją moczysz i gotujesz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogłabyś napisać jak przygotowujesz ciecierzycę, jak długo ją moczysz i gotujesz?
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu- Ciecierzycę moczę najczęściej przez około 12-18 godzin (zostawiam ją na noc namoczoną, gotuję na następny dzień, kiedy sobie o niej przypomnę). Gotuję na wolnym ogniu (zdejmując łyżką szumowiny) przez około 30-40 minut. Po koniec ją solę. Przechowuję w pojemniku wraz z resztą wody pozostałej z gotowania w lodówce.

      Usuń
    2. Dziękuję za wskazówki.
      Asia

      Usuń
    3. Asiu, mam nadzieję, że cieciorka w tej postaci Ci posmakuje;) Co do czasu gotowania, to bywa różnie. Ta, którą ja gotuję potrzebuje maksymalnie 40 minut gotowania. Ostatnio była nawet dobra po 25 minutach;)

      Usuń
    4. To ja z innym pytaniem: a przechowywana wilgotna w lodówce nie zaczyna Ci brzydko pachniec? Bo ja już kilka razy przepłukiwałam, już nawet osuszoną trzymałam w lodówce. W zasadzie do tego przepisu sie zwróciłam, żeby tę, co mi została, solidnie uprażyc, schrupac ze smakiem i się już nie przejmowac (do następnej ugotowanej :-P)

      Usuń
    5. Pachnie w porządku (chyba, że o niej zapomnę i poleży zbyt długo). Przechowuję ją do maks trzech dni. Jeśli nie zużyjesz całej ciecierzycy, to możesz ją też zamrozić.

      Usuń
  8. Super. Od jakiegoś czasu planuję przygotować w podobny sposób ciecierzycę, nie miałam jednak w planach jej łączyć z kuskusem, więc pomysł podoba mi się podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaglądając tutaj do Ciebie, zawsze łapię się na tym, że ja jeszcze tyle nie wiem. Nie znam tylu smaków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. czasem warto popracować dłużej, żeby osiągnąć super efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietna salatka, a dressing na pewno juz wkrotce przetestuje, bo cos mi sie zdaje, ze bedzie hit :)
    A taka cieciorke lubie sobie pochrupac.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z pikantną ciecierzycą miałam do czynienia dwa razy. Raz była spalona, za drugim podejściem — niedopieczona. Muszę kogoś poprosić by mi ją zrobił :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Malwinko, alez wspaniała jest ta sałatka. Podziwiam za wynajdywanie takich niecodziennych połączeń.
    Śliczne zdjecia, bardzo apetyczne.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Barszo intryguje mnie ta pieczona cieciorka, na pewno jest pyszna i chrupiąca :)
    Pisałam Ci już, że robisz wspaniałe sałatki? Mogłabym stołować sie u Ciebie codziennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolory w sałatce powalają :) Można zgłodnieć patrząc na tę miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam ciecierzycy. Sałatka wygląda cudownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Korzystam zawsze z ciecierzycy z puszki, ciekawe czy się nada do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz wykorzystać tę zapuszkowaną;)

      Usuń
  18. Fajna ta sałatka. Chętnie bym taką zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam taką chrupiąca cieciorkę na ostro :D ale smaczna! Zjedliśmy w okamgnieniu ;) niech wszystkie chipsy świata się schowają!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno u Ciebie nie byłam i wiedziałam co robiłam... takie pyszności, że klawiatura pływa od nadmiaru śliny :)
    marzy mi się taka wyżerka... cieciorka na pikantno musi być boska!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam cicierzycę, ale takiej jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie! Na pewno wypróbuje w najbliższym czasie. Bardzo przyjemny blog :) pozdrawiam, Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, jak Ci smakowała. Niedługo pojawi się także przepis na ciecierzycę pieczoną na słodko:)

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.