wtorek, 24 kwietnia 2012

Sałatka z kaszy kuskus, marynowanych pieczarek i ciecierzycy

Sałatka z kaszy kuskus, marynowanych pieczarek i ciecierzycy

Sałatka z pieczarkami i kaszą

Przez ostatnie kilka tygodni każdego dnia zajadałam się pieczarkami marynowanymi w occie balsamicznym. Muszę przyznać, że je szczerze uwielbiam. Najchętniej wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Z racji, iż dziś kończy się Pieczarkowy Tydzień, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek z dodatkiem tych grzybów. Jeśli tylko jesteście wielbicielami kaszy kuskus i lubicie chrupiące dodatki w postaci prażonych nasion, ta sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu. 
Razem ze mną sałatki z dodatkiem pieczarek przygotowali: Mopsik, Paszczak, Emma oraz Ewelina. 


SAŁATKA Z KASZY KUSKUS,MARYNOWANYCH PIECZAREK I CIECIERZYCY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 60 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej i opłukanej)
  • 60 g marynowanego tofu *
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 8 małych pieczarek
  • zalewa do pieczarek- 1/4 szklanka octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo sól i pieprz do smaku
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. W pojemniku hermetycznym umieszczamy ocet, sól, pieprz, oregano, posiekany drobno czosnek. Do zalewy wrzucamy pieczarki, zamykamy pojemnik i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Pieczarki wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy jej). Kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do niej szczypiorek, kukurydzę, pokrojone w kostkę tofu, ciecierzycę, pestki dyni i pieczarki.  Czosnek drobno siekamy, dodajemy do sałatki. Sałatkę kropimy lekko oliwą, polewamy 1-2 łyżeczkami zalewy z pieczarek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Zalewę możemy wykorzystywać do dressingów lub raz kolejny umieścić w niej surowe pieczarki.

* w wersji dla mięsożerców możemy dodać ulubiony ser pokrojony w kostkę np. cheddar

Czas przygotowania: 10 minut.

17 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawa, smakowita sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowa , smakowita sałatka

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalna sałatka! Najbardziej interesuje mnie smak tych marynowanych pieczarek, pomysł rewelacja! Dziękuję za udział w akcji pieczarkowej, jutro w samo południe podsumowanie u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mam nadzieję, że Pieczarkowy Tydzień będzie akcją cykliczną. Co do pieczarek w occie balsamicznym, koniecznie spróbuj. Są niesamowicie wyraziste w smaku. Czekam na garść inspiracji w Twoim jutrzejszym podsumowaniu;)

      Usuń
  4. Jaka ona jest ladna - ta sałateczka! Pieknie przedstawiasz swoje jedzonko, tak apetycznie,że chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuskus i marynowane pieczarki - ciekawie i na pewno smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm ale to te pieczarki sama marynujesz w occie balsamicznym, czy może gotowe kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, marynuję je sama. Wszystko opisane jest w przepisie

      Usuń
  8. Taka salatke zjadlabym z nieklamana przyjemnoscia - wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniala propozycja tym bardziej ze mam słoik marynowanych kurek( bedzie ekskluzywnie) a kuskus kocham!!!! zrobie na pewno!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwiebiam kuskus! U mnie również niedawno gościła pyszna sałatka z kuskusu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwilą zjadłam. Przepyszna!:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.