środa, 11 kwietnia 2012

Sałatka z kaszą kuskus, tofu i daktylami

Sałatka z kaszą kuskus, tofu i daktylami

Sałatka z tofu i kuskusem

Ta sałatka może nie jest zbyt fotogeniczna, nie zachwyca też pięknymi barwami. Mogę tylko powiedzieć, że jest przepyszna. To cudowne połączenie moich trzech ulubionych smaków- ostrego, kwaśnego i słodkiego. Dla mnie to prawdziwa poezja smaków. Lista składników jest naprawdę krótka, samą sałatkę można przygotować dosłownie w kilka chwil. Ostatnio jadam ją praktycznie każdego dnia. 

Przepis dodaję do akcji Mariszki- Kwiecień plecień: przeplatamy smaki. 

Sałatka z harissą

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, TOFU I DAKTYLAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 50 g razowej kaszy kuskus
  • 1/4 małej czerwonej cebulki
  • 1/3 puszki ciecierzycy, opłukanej 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g tofu naturalnego
  • 5 daktyli bez pestek
  • dressing- 2 łyżki soku z cytryny, łyżka oliwy, pół ząbka czosnku, spora szczypta kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku
  • do podania- pasta harissa
Kaszę kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem 1 centymetr powyżej jej poziomu. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy kasza napęcznieje spulchniamy ją widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy drobno posiekaną cebulkę, ciecierzycę, natkę pietruszki, pokrojone w kostkę tofu, posiekane w mniejsze kawałki daktyle. Przygotowujemy dressing łącząc oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy go kminem, solą i pieprzem, mieszamy razem z posiekanym drobno czosnkiem.Sałatkę zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na wierzchu każdej porcji kładziemy pół łyżeczki pasty harissa (lub mniej, w zależności, jak ostrą pastę mamy). Dopiero po wymieszaniu z pastą sałatka nabiera pięknej barwy. 

Czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy :

  1. patrzę na połączenie składników i nie mam wątpliwości, że moje kubki smakowe oszalałyby z radości :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. kuskus ma szanse stac sie 2 ziemniakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to nie jest fotogeniczna, żartujesz? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko! Z daktylami to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. harissa musi pięknie uwydatniać słodki smak daktyli. I love dates...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się świetnie. Użyłaś suszonych czy świeżych daktyli? Mam akurat te drugie, oby się nadawały, bo jutro planuję wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam suszonych daktyli (świeżych niestety nigdy nie jadłam). Sałatkę uwielbiam- ta słodycz daktyli i ostrość harissy idealnie ze sobą współgra

      Usuń
    2. Melduję, że świeże również pasują genialnie. Podmieniłam tylko tofu na halloumi, ale sałatka naprawdę super, dzięki!

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowała mariszko;)

      Usuń
  7. W pierwszej chwili myślałam , że to suszone pomidory a nie daktyle. Sama jako zafiksowanieć na punkcie suszonych pomidorów widać przekuwam to na Ciebie. Hmmm wygląda smakowicie. Tylko gdzie ja tofu znajdę?
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. idealnie trafiłaś w moje smaki, wygląda wybornie;)


    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna sałatka :) dawno nie robiłam nic z kuskusem

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sałatki z kus kusem, idealne do pracy. Zapowiada się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Niefotogeniczna? Smiem polemizowac! Wyglada naprawde apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można dodać tofu wędzone i czy je wcześniej podsmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można zamiast naturalnego tofu dodać wędzone. Sałatka zyska dzięki temu na wyrazistości. Ja osobiście bym go nie podsmażała, ale to już kwestia gustu;)

      Usuń
  13. Nie wiedziałam, że jest razowa kasza kuskus, gdzie ją można kupić? Sałatka zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja razowy kuskus zamawiam przez internet. Spotkasz go zapewne także w sklepach ze zdrową żywnością

      Usuń
  14. Bardzo lubię kuskus, ale z razowym też się jeszcze nie spotkałam... Trzeba to szybko nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna propozycja sałatkowa. Zrobiłam już kilka sałatek/surówek z Twojego bloga, masz naprawdę świetne na nie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie będę oryginalna - ja też nie spotkałam się jeszcze z razowym kuskusem :) poszukam w internecie, tam wszystko jest ;)
    A sałatkę zrobię na pewno, tylko muszę zaopatrzyć się w tofu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Tobie zawsze uda się coś pysznego na ząb przygotować ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne połączenie smaków, dziś wypróbowałam. Podziwiam inwencję!
    Twój blog i Twoje przepisy nieustannie mnie zachwycają i fascynują. Tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała i dziękuję za dobre słowo!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.