piątek, 13 kwietnia 2012

Pikantne krakersy

Pikantne krakersy

Krakersy przepis

Te krakersy piekę średnio 3-4 razy w miesiącu. Są niekomplikowane, totalnie ekspresowe w wykonaniu i do tego równie szybko znikają. Możemy dowolnie eksperymentować z ich smakami i kształtami, posypać ulubionymi  nasionami. Zawsze robię jedną wersją pikantną z dodatkiem chili, z drugą zaś eksperymentuję tworząc coraz to nowe smaki. W kolejce do wypróbowania czekają krakersy koperkowe. Myślę, że idealnie smakowałyby z wiosennym twarożkiem. 

Przepis na krakersy


PIKANTNE KRAKERSY

Składniki:
[przepis własny]
  • 70 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu cayenne (zazwyczaj daję łyżeczkę z lekkim "czubkiem") 
  • do posypania- sezam, ziarna czarnuszki
Masło ucieramy mikserem na pulchną masę. Mąkę mieszamy z solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy ją w dwóch partiach do masła i dalej miksujemy. Wlewamy 2 łyżki wody, dokładnie mieszamy, całość zagniatamy w dłoniach tworząc kulę. W razie potrzeby dodajemy dodatkową łyżkę wody. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, małymi foremkami wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy nasionami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż ich brzegi się lekko zrumienią. Krakersy możemy przechowywać do 2 tygodni w metalowej puszce.
Krakersy możemy wykonać także w innych wersjach smakowych dodając do nich curry albo tymianek i skórkę otartą z cytryny. Świetnego smaku nadaje im także zielone czubrica. 

Czas przygotowania: 20 minut.

36 komentarzy :

  1. to ja poproszę takiego najbardziej pikantnego, najlepiej mocno rumianego :) ojj, pochrupałabym

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez :) wygladaja mega apetycznie! polaczylabym je z jakims dipem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko, Twoje zdjęcia są... piękne!
    ale idealne krakersiki. super sprawa, na piątek.
    do pochrupania przed wielkim ekranem telewizora xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie. Świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam kiedyś podobne z parmezanem. Czas poszerzyć repertuar. Gdzie kupujesz czarnuszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamawiam przez internet razem z innymi przyprawami (u Skworca)

      Usuń
    2. Dzięki, poszukam w internecie.

      Usuń
  6. ładnie wyglądają, idealne do piwka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pikantne krakersy, jednak sama nigdy ich nie szykowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. przydałaby mi się teraz taka przegryzeczka

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pięknie :) do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z czarnuszką muszą być znakomite :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie, wyglądają na szybkie i przesmaczne! :) Bardzo ładnie się prezentuja!

    OdpowiedzUsuń
  12. A zapiszę sobie przepis:D A co.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie czegoś takiego szukam na dzisiejszy babski wieczór :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszą być ciekawe. W sam raz do pochrupania podczas przerwy w pracy.

    OdpowiedzUsuń
  15. z chęcią bym spróbowała! wyglądają ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam krakersy, ale niestety w moim starym, gazowym piekarniku ciężko będzie je upiec.. Ale spróbować chyba warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajniutkie i śliczniutkie. Muszę spróbować zrobić, bo nie jadłam takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Swietne zdjecia! Swietna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  19. Skoro piszesz, że są takie dobre, to z pewnością wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Nareszcie te słynne krakersy mogę zobaczyć. Jak zwykle mało piekę to te krakersy muszę upiec.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają interesująco. Wypróbuję, skoro tak często je robisz i tak szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Swietne zdjecia, a krakersy na pewno pyszne. Jestem pewna, ze koperkowe beda smakowac wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  23. fajne te krakersiki, takie idealne do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealne na imprezę. :) Sprawdzone nie raz.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  25. Mój mąż namiętnie takie krakersy kupuje. Muszę mu sprawić niespodziankę i sama je przygotować, chyba nie będzie z tym większego problemu, bo przepis wygląda na prosty!

    OdpowiedzUsuń
  26. nie widzę informacji, jak przeoczyłam to przepraszam, ale ile tego wychodzi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzisz Gosiu, bo nie napisałam;) Wychodzi około 30 krakersów takich, jakie widzisz na zdjęciach. Czyli cała blacha z piekarnika;)

      Usuń
  27. Panna Malwinna - cały czas myślę o tych krakersach, piszesz, ze planujesz koperkowe, z nasionami kopru znaczy się? Bo mam takowe :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie przepadam za krakersami, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Niby tylko krakersy... ale dla mnie aż krakersy ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie krakery to można by zjeść na śniadanie, obiad kolację :) Wyglądają wspaniale i są idealną propozycją na imprezy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.