wtorek, 3 kwietnia 2012

Pełnoziarnisty chleb z kaszą bulgur i bakaliami

Pełnoziarnisty chleb z kaszą bulgur i bakaliami


Jakiś czas temu byłam uzależniona od pieczenia tego chlebka. Przecież chleb z taką ilością bakalii i ziaren musi być pyszny. Za pierwszym razem dodałam tyle wody, ile zalecał oryginalny przepis, w wyniku czego musiałam  dosypywać sporo mąki. Przy kolejnym wypieku odpowiednio zmniejszyłam jej ilość. Teraz wydaje się być wręcz idealna. Chleb ma zwartą strukturę, nie odnajdziecie w nim majestatycznych dziurek. Mimo tego prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Także jego waga jest imponująca. Niepozorny na pierwszy rzut oka bochenek warzy 600 g. Możemy z przepisu upiec także jeden wielki bochen chleba, ja jednak zdecydowanie wolę dwa mniejsze. Dodajcie do niego  ulubione bakalie, by stworzyć swoją idealną kompozycję. 


PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z KASZĄ BULGUR I BAKALIAMI

Składniki (na 2 bochenki o wadze 600g):
[źródło przepisu]

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 375 ml ciepłej wody (w oryginalnym przepisie 435 ml)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 90 g kaszy bulgur
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatkowa mąka do podsypania
  • 95 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 80 g kandyzowanego ananasa
  • jajko do posmarowania
  • do posypania ulubione ziarna- u mnie słonecznik, mak i sezam
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z kaszą i solą, wlewamy drożdże, pozostałą wodę i olej. Wyrabiamy gładkie ciasto podsypując je mąką. Wyrobienie ciasta zajmie nam około 7-10 minut. Wkładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Następnie do ciasta dodajemy posiekane bakalie. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż ładnie połączy się z bakaliami. Formujemy dwa podłużne bochenki, przykrywamy je i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami, pieczemy przez 40 minut, aż bochenki postukane od spodu będą wydawać głuchy dźwięk. 


34 komentarze :

  1. warto spróbować widzę że wygląda pysznie pozdrawiam gorąco:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile ziaren:)! Uwielbiam pieczywo z dodatkiem suszonych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wyprobuje - w tym obsypanym bakaliami chlebku latwo sie zakochac!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Ależ wspaniały chleb! Cudowna skórka ,wspaniałe wnętrze.
    Daj kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zapisać sobie przepis bo wygląda to na pyszny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie smacznie wygląda, poczęstowałabym się chętnie :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda i jest zapewne bardzo zdrowy...pozdrawiam Malwinko...

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda interesująco. jeszcze takiego nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna skórka. Upiekę Młodemu, uwielbia bakalie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przesliczny i bardzo fotogeniczny chlebus. Te ziarenka maku takie niebieściutkie :))) Malwinnko, ja tez wole dwa bochenki, bo na dwoch jest wiecej chrupiacej skorki, o ktora u mnie wszyscy sie bija ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. do takiego chleba juz nawet dodatkow nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pieczywo z bakaliami jest pyszne - mnie smakuje zarówno do dżemów, serów jak i wędlin. Mąż nie lubi takiego pieczywa do wędlin, ale to kwestia gustu. Pięknie taki chlebek wygląda, mak się niebieszczy zachęcająco i chętnie wypróbuję jak tylko piekarnik zawita w naszej kuchni.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten niebieski kolor robi wrażenie:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zachwycający widok, aż chciało by się taki kawałeczek chlebka mieć przy sobie

    OdpowiedzUsuń
  15. zobaczyłam pierwsze zdjęcie i pomyślalam "o wow! wygląda jak obraz!" - genialnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny jest ten przepis, piękny chlebek wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  17. O raju, boski! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oczarowałaś mnie tym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  19. piękny bochenek. piękny!
    naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  20. pamiętam jak o nim pisałyśmy. Efekt i ilość ziarenek na skórce przerosły moje wyobrażenie :) boski...

    OdpowiedzUsuń
  21. śliczny bochen ....a jaki smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  22. patrząc na pierwsze zdjęcie nie uwierzyłam, że to mak :) Bardzo fajny wypiek. Rzadko piekę chleb, ale na święta BN muszę zrobić taki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow. wygląda niesamowicie pięknie! i ten mak w kolorze fioletu wyszedł, śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pełnoziarnisty chleb z owocami - pycha :)
    Od dawna obiecuję sobie, że spróbuję upiec chleb i chyba znalazłam przepis, który będzie moim pierwszym ;P

    OdpowiedzUsuń
  25. Jutro biorę się za ten chlebek o ile znajdę gdzieś w sklepie kaszę bulgur.. Nigdzie jej nie widać.. :( Ewentualnie czym można ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  26. Jutro biorę się za ten chlebek, o ile znajdę gdzieś w sklepie kaszę bulgur.. Ewentualnie czym można ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę bulgur dostaniesz w sklepach z żywnością eko i w większych marketach. Ja u siebie nie spotkałam jej jeszcze, swoją zamawiałam przez internet. Możesz spróbować zastąpić ją kaszą kuskus- ale nie zagwarantuję Ci, że wszystko wyjdzie dobrze (kuskus jednak o wiele szybciej pęcznieje, aniżeli bulgur). Daj znać, co Ci wyszło.

      Usuń
    2. Berunia, rownież jestem ciekawa czy wyszło. W moim sklepie eko na pewno jest ta kaszka, ale w najbliższym czasie nie będę miała jak dojechać - dla tego chciałabym zastąpić - chlebek obłędny! Właśnie brałam się już do roboty, jak zobaczyłam, że brakuje mi jednego składnika :(

      Usuń
    3. Wyszedł je i to jak;) Pozwolę sobie wkleić link do jej bloga- http://oregano-i-cynamon.blogspot.com/2012/05/moj-pierwszy-chleb.html popatrz jakich zmian dokonała

      Usuń
  27. Obłędny!! Powala wyglądem i obfitością składników!!Zdjęcia jak zwykle piękne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję za inspirację i przepyszny przepis! Piekłam w miniony weekend i dziś dodałam u siebie na blogu;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.