wtorek, 10 kwietnia 2012

Marchewka po libijsku

Marchewka po libijsku

Marchewka z natką pietruszki

Po świątecznym szaleństwie chciałabym Wam zaproponować sałatkę na bazie marchewki. Jeśli jesteście fanami tego pomarańczowego warzywa i uwielbiacie smak kminu rzymskiego, to na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Słodycz marchwi cudownie komponuje się z  czosnkiem i sokiem z cytryny. W oryginale użyto o wiele więcej kminu (2 stołowe łyżki), ja jednak wolałam zredukować jego ilość. Sałatkę tę robiłam dwukrotnie przed świętami, jestem pewna, że  jeszcze nie raz ją powtórzę.

Marchewka gotowana na parze

MARCHEWKA PO LIBIJSKU

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szklanki marchewek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
Marchewkę gotujemy na parze, aż będzie miękka (możemy ją także ugotować w wodzie). Natkę pietruszki dokładnie siekamy. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i kminem, doprawiamy do smaku solą. Ostudzoną marchew łączymy z zalewą, czosnkiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na pół godziny do lodówki. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 

Czas przygotowania: 15 minut.

31 komentarzy :

  1. Panno Malwinno,
    mam pytanko do doświadczonej bloggerki- jak stworzyć bannery odprowadzające do zbioru przepisów i... jak stworzyć te "zbiory"?

    Pozdrawiam,
    początkująca Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, napisz do mnie na maila-m.lollypops@gmail.com, wszystko Ci wytłumaczę

      pozdrawiam

      Usuń
  2. fajna ja takie smaki lubię więc na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. U ciebie nawet zwykla (niezwykla?) marchewka wyglada tak, ze slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. Lubię marchewkę, lubię kumin, cóż może być lepszego niż taka sałatka? :D Z moim dzisiejszym dorszem świetnie by się komponowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie bez kminku i jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia- w przepisie jest kmin rzymski, nie kminek. Nijak ma się on do popularnego w naszej polskiej kuchni kminku (który omijam szerokim łukiem)

      Usuń
  6. Czy kmin rzymski smakuje tak jak fenkuł (tzn. obrzydliwie anyżkowo)? bez tego dodatku sałatka będzie smaczna, czy po prostu będzie zwykłą pospolitą marchewką? Wyglada pieknie i chciałabym ja zrobić, ale ten kmin...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie kmin rzymski (popularnie nazywany kuminem) nie ma anyżkowego posmaku (koper włoski jest dla mnie nie do przejścia- nawet nie odważyłam się go próbować, przez sam jego zapach). Ja osobiście smak kuminu uwielbiam, stąd moje zamiłowanie do kuchni arabskiej, gdzie często on występuje. Polecam zakupić choćby odrobinę w sklepie z przyprawami, być może i Tobie przypadnie on do gustu. Bez kuminu będzie to zwykła (ale na pewno smaczna) marchewka z natką pietruszki.

      pozdrawiam

      Usuń
  7. Zapowiada się nad wyraz interesująco i smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł, lubię takie proste smaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się takie marchewkowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis:) tym bardziej ze lubie marchewke:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdecydowanie jestem fanką marchewki, więc zdecydowanie wypróbuję przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś bardzo podobną sałatkę z marchewki, tylko moja była po tunezyjsku. Pamiętam, że była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Marchewka z czosnkiem? Chyba będę się bała zaryzykować. Jednak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tygrysico, czosnek nadaje całości delikatnej pikanterii. Może kiedyś przekonasz się i wypróbujesz takie połączenie

      Usuń
  14. Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem zdecydowanie za łączeniem marchewki z kuminem, po mojej ostatniej surówce. Taka gotowana też musi być fantastyczna, na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  16. Super. A czy jak zamiast soku z cytryny dam ocet balsamiczny albo jabłkowy to wyjdzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrysko, jeśli nie lubisz soku z cytryny daj ocet winny, ew. jabłkowy. Balsamiczny nie będzie tutaj pasował

      pozdrawiam

      Usuń
    2. Malwinno, ależ uwielbiam! Ale na diecie eliminacyjnej nie wolno :/ to dam winny, dziękuję :)

      Usuń
  17. Oczywiście, że jestem fanką kuminu. Marchewki zresztą też.

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię marchewkę, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kiedyś jadłam taką, ale z tymiankiem. Tfu!Tfu!Tfu!
    Ale kumin jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy przepsi. Zaserwuję moim małym marchewkożercom.

    OdpowiedzUsuń
  21. Lekko, zdrowo i smacznie.. a to najważniejsze ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O ja nie mogę... robię tę potrawę od lat - no z niewielką modyfikacją (bo mi czosnku i kminku nie wolno)... za to dodaję tymianek i koper... i nie wiedziałam, że to się marchewka po libijsku nazywa:) no moja to chyba raczej się nazywa: marchewka po libijsku na sposób millusiowy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jest marchewka - jest cudne danie - Wypróbuje;)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.