poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Grillowana polenta z pieczarkami w sosie balsamicznym

Grillowana polenta z pieczarkami w sosie balsamicznym

Polenta grillowana przepis

Grillowana polenta to smaczny dodatek do dań. Tym razem przedstawiam Wam ją w wersji, która świetnie sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa. Samą polentę warto przygotować dzień przed, a później pozostaje nam jedynie ugrillowanie jej oraz przygotowanie pieczarek w sosie balsamicznym. Jest to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek. 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Pieczarkowy tydzień 

Polenta z pieczarkami

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZARKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 150 g kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, drobno posiekanych
  • łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g małych pieczarek, umytych i obranych
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę, mieszając drewnianą łyżką. Całość gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach 26 na 13 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką (można ją zwilżyć zimną wodą) i odstawiamy do stężenia (można ją czymś przycisnąć, ja jednak nigdy tego nie robię). Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. Wówczas kroimy ją na pół, a każdy powstały kwadrat w poprzek po przekątnej. Powstałe cztery trójkąty smarujemy z obu stron oliwą i grillujemy na patelni, aż skórka zrobi się chrupiąca. Możemy także włożyć je do piekarnika i zapiec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia odwracamy je na drugą stronę. 
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażmy dalej na wolnym ogniu kolejne 2-3 minuty, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy ocet balsamiczny, smażymy chwilkę mieszając. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki układamy na ugrillowanych kawałkach polenty. 

Mamałyga


Czas przygotowania: 30 minut.

24 komentarze :

  1. wspaniale to się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i naprawdę smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawiam się czy zamiast kaszki kukurydzianej nadala by sie jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jaglaną raczej będzie ciężko. Jeśli już spróbuj z kaszą manną (zrobić ją tak jak na kostkę do rosołu, wzbogacając jednak o przyprawy i później ugrillować). Pojęcia nie mam, jak może to smakować. Być może sama kiedyś wypróbuję;)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam polenty, uwierzysz? Muszę to nadrobić! Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji!

    OdpowiedzUsuń
  5. Polenta :) Jest świetna. Bardzo ją lubię!
    Z pieczarkami jadłam, oczywiście. Ale, przyzna, że nigdy nie dodawałam octu balsamicznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. Jestem jak najbardziej za przyrządzaniem takich cudeniek zamiast kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda i pewnie też tak smakuje :) kaszy kukurydzianej jeszcze nie jadłam :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś się wezmę i zrobię to. Malwinko, napisałam Ci maila. Mam nadzieję, że skontaktujesz się ze mną.

    OdpowiedzUsuń
  9. do polenty przymierzam się już jakiś czas :) ale Twoje zdjęcia bardzo mnie zachęciły

    przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześwietne... uwielbiam kukurydzę i pieczarki, nie mówiąc już o balsamico ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wyglada! Widzialam podobna u Gordona, tylko zamiast pieczarek byly lesne grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  13. I oto kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie pieczarek ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatni raz polentę robiłam... bardzo dawno temu - czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. strasznie bym chciała spróbować polenty w ogóle, a polenty grillowanej w szczególności. Ogromnie. słyszałam że pychuśna. A u Ciebie wygląda bosko.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. No to się przyznam. Jeszcze nigdy polenty nie robiłam, i gdyby nie Ty to nie wiedziałabym kompletnie co to takiego :)
    Czy polubię? Powiem jak przetestuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem bardzo ciekawa polenty. Muszę się w końcu zmobilizować i ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam polentę! :) SUPER WYGLĄDA u CIEBIE!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Toja polenta wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Widuję często gotowe polenty i zastanawiałam się z czym to się je. Chyba jednak poszukam kaszki, te dodatki które wrzuciłaś do środka muszą świetnie poprawiać smak.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę to zrobić i skonsumować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.