poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Filety z kurczaka w sosie musztardowym na puree ziemniaczanym z bekonem

Filety z kurczaka w sosie musztardowym na puree ziemniaczanym z bekonem


Sos śmietanowo-musztardowy to jeden z ulubionych dodatków do mięs mojego Połówka. Do jego wykonania użyłam domowej musztardy, którą od kilku miesięcy przygotowuję bardzo często. Danie jest na prawdę pyszne, cudownego aromatu nadaje mu dodatek wytrawnego wina. Jeśli tylko lubicie dania mięsne w towarzystwie różnej maści sosów, koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka. 


FILETY Z KURCZAKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska]

  • 20 g masła
  • 8 małych filetów z kurczaka bez polędwiczek (każdy o wadze około 100 g)
  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina (125 ml)
  • pół szklanki śmietany (125 ml)- u mnie śmietana 18 %
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
Połowę masła rozpuszczamy na patelni. Filety oprószamy solą i pieprzem,  smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Usmażone filety odkładamy na bok. Pozostałą część masła rozpuszczamy na tej samej patelni, mieszając, smażymy szalotki i czosnek do miękkości. Dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 5 minut bez przykrycia. Śmietanę mieszamy z musztardą, dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Dokładamy usmażone filety i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



PUREE ZIEMNIACZANE Z BEKONEM

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 plastry bekonu bez skóry (140 g)- użyłam wędzonego boczku 
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki śmietany (60 ml)- u mnie 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (użyłam natki pietruszki)
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni bez tłuszczu. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem z masłem i śmietaną (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy więcej masła i śmietany).  Dokładamy boczek i szczypiorek, doprawiamy do smaku solą. 



18 komentarzy :

  1. domową musztardę? no teraz to się musisz pochwalić przepisem, bo ja też chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce postaram się zamieścić stosowny przepis Olu;)

      Usuń
  2. Wcale sie nie dziwie, ze twoj facet tak lubi musztardowe sosy - podzielam jego zdanie na ich temat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj tak, ja też bardzo lubię sosy musztardowe, przyrządzam je bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię wszystko co leżało obok musztardy francuskiej!

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczak i musztarda z gorczycą jest zawsze mile widziany na moim stole, ten sosik super

    OdpowiedzUsuń
  6. obiadek zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łoooooł, wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny kurczaczek w pysznym sosiku. Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. obiad niczym z restauracji :).

    OdpowiedzUsuń
  10. No no! Wygląda niesamowicie, a nie jest łatwo wyglądać niesamowicie, jak się jest polanym sosem musztardowym ;) Wrzucam do schowka "na czasy po diecie eliminacyjnej" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo zachęcająco... zawsze lubiłam połączenie ziemniaków z boczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dzis takiego kurczczka zrobiłam w mojej restauracji. No no... na prawdę cieszył sie powodzeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kurczak smakował;)

      Usuń
  13. Urzekł mnie zarówno kurczak w musztardowym sosie jak i ziemniaki z bekonem. Uwielbiam puree ziemniaczane, ale nigdy jeszcze nie wystąpiło w towarzystwie bekonu. Cóż za strata. Muszę koniecznie to szybko nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczaka zrobiłam dziś na obiad i musze przyznac, że jest naprawdę pyszny. Sos jest jednocześnie kremowy i zdecydowany w smaku :) Jedyna zmiana, jaką zrobiłam to użycie białego wina, zamiast czerwonego (nie doczytałam;)
    Na pewno powtórzę jeszcze ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama odruchowo sięgnęłabym po białe :) cieszę się, że danie przypadło Ci Martuś do gustu:)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.