wtorek, 20 marca 2012

Zielona zupa brokułowo-porowa na powitanie wiosny

Zielona zupa brokułowo-porowa na powitanie wiosny


Jak zapewne zauważyliście, na blogu pojawia się ostatnio coraz więcej zup. Moja rewolucja żywieniowa menu Połówka przynosi coraz lepsze efekty. Po rozgrzewających i sycących zimowych zupach przyszła pora na te wiosenne i lekkie. Razem z Maggie, Pelą, Lejdi, Dobromiłą, Mopsem w kuchni, Michałem, Wierą i Mirabelką  przygotowaliśmy zielone zupki. W końcu dziś rozpoczęła się astrologiczna wiosna.  Ja postawiłam na zupę brokułowo-porową, która jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Kusi nie tylko piękną barwą, ale także smakiem. Z zup na bazie brokułów, które robiłam do tej pory, ta zajmuje pierwsze miejsce. 


ZUPA BROKUŁOWO-POROWA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 duże pory, tylko biała część
  • 500 g brokuła
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • do podania- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny, grzanki z razowego chleba
  • do posypania- 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
Pory kroimy w cienkie plasterki. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, łodyżki kroimy w kawałki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz (u mnie pół na pół oliwa i masło), wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy pora i smażymy dalej przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Wlewamy ciepły bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, wrzucamy różyczki i łodyżki brokuła, gotujemy przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę lekko studzimy, miksujemy za pomocą blendera. Stawiamy znów na gazie i podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy kwaśną śmietaną, posypujemy grzankami i szczypiorkiem. 

21 komentarzy :

  1. Wspaniala jest ta zupa! Lubie i brokula, i pora; razem musza stanowic swietna mieszanke. A kolor urzekajacy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupa, z tym szczypiorkiem wygląda tak świeżo :)

    Ja gdy zamieszkam z moim Połówkiem też będę musiała mu zrobić rewolucję żywieniową, bo na razie z zup on toleruje jedynie barszcz biały ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda kusząco :) i bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Robiłam brokułową i porową oddzielnie - dziękuję za inspirację, spróbuję jak smakują razem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękny wiosenny kolor! Zdecydowanie zaprzecza tej jesiennej pogodzie za oknem i wprowadza namiastkę wiosny do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda że nie posiadam blendera, trzeba się zaopatrzyć bo zupka kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ zieloniutka! śliczna po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie energetyzujący kolorek. Ja brokułowej jeszcze nie robiłam, zachęciłaś mnie do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh to moj ulubiony kolor:) Ta zupka musi byc bardzo apetyczna:) Zwlaszcza ze tak apetycznie sie prezentuje a przeciez najpierw jemy oczami:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką zupą z pewnością odgoniłaś zimę na dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W końcu ktoś zrobił inną brokułową... Kiedyś chciałam nawet zrobić taką inną, ale trochę bałam się ryzykować jakieś dziwne połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ ona cudnie zielona! Zapachniało wiosną pełną parą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pisze sie na kazda, sliczna, cudna, wiosenna, zielona zupe! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. gdzie ten bulion mamy wlać? Na patelnię, czy jak, bo się trochę pogubiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zupę przygotować w rondlu z głębokim dnem lub na dużej głębokiej patelni. Jeśli takiej nie masz, to przełóż zawartość patelni do garnka i zalej bulionem :)

      Usuń
  16. gdzie ten bulion mamy wlać? na patelnię, czy jak, bo się trochę pogubiłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa wyszła przepyszna! Uwielbiam Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupy brokułowe. Z dodatkiem pora jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale zapewne nadrobię tą zaległość:) Pani Domu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.