poniedziałek, 19 marca 2012

Sałatka meksykańska z ryżem, idealna na drugie śniadanie

Sałatka meksykańska z ryżem, idealna na drugie śniadanie


Jakiś czas temu pisałam Wam, że nie wyobrażam sobie obiadu bez porcji smacznej surówki. Podobnie mam z drugimi śniadaniami, na które najchętniej jadam sałatki. Ta, którą dziś Wam proponuję świetnie sprawdzi się w pracy, wystarczy zapakować ją do pojemniczka, a przed podaniem wymieszać z dressingiem. Często przygotowuję ją mojemu Połówkowi, tym bardziej, że jest sycąca, ale nie tak ciężka, jak sałatki z dodatkiem majonezu.  W najbliższym czasie postaram się Wam także zaprezentować wegańskie sałatki, które najchętniej jadam ja. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Sałatki śniadaniowe. 


SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z RYŻEM 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 50 g ugotowanego ryżu
  • pół małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • pół małej czerwonej cebulki
  • dressing- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,  1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ,  pół zielonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego  sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy dressing ucierając oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy słodką paprykę, kmin rzymski, czosnek i chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż łączymy z papryką, kukurydzą, fasolą i drobno posiekaną cebulką. Sałatkę zalewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. 

17 komentarzy :

  1. Faktycznie idealna! Sycaca, ale nie ciezka, no i bajecznie kolorowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki, i ładna, kolorowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawde pyszna propozycja! Szczegolnie ten dressing mi bardzo podpasowal:)

    Krysia
    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną sałatkę tylko, że z dodatkiem kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna sałatka i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie też poproszę chcociaż małą porcyjkę zapakować do pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... sałatki w każdej wersji!
    taka jak ta idealnie by się nadawała jako lunch, a z dodatkiem kurczaka, bez niczego więcej, na obiad z przyjaciółmi. co ty na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako propozycja obiadowa z dodatkiem kurczaka brzmi bardzo smakowicie;)

      Usuń
    2. Już daj sobie spokój z ta padliną, choć raz zjedz zrowo.

      Usuń
  8. Ale kolorowa! Prawdziwa wiosna na talerzu :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny przepis:) chyba kazdy robil podobna tylko w troszke innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajna! tylko muszę nauczyć się robić dresingi :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pyszna, robię niemal identyczną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, uwielbiam czerwoną fasolę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nadałam sałatce meksykańskiej swojskiego klimatu kiszonym ogórkiem i majonezem, też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobię to na obiad. Nie bardzo mogę jeść fasolę, ale tak ją uwielbiam, że cóż trudno się mówi.

    P.S. Fajny blog.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.