czwartek, 1 marca 2012

Ramen

Ramen


 Początkowo sceptycznie podchodziłam do tego dania, tym bardziej, iż za kuchnią japońską raczej nie przepadamy (jest to chyba wynik urazu po sushi). Zupka okazała się być na prawdę smaczna, chociaż ewidentnie przesadziłam z ilością dodatków do niej. Zjedzona w takiej ilości z powodzeniem zastąpi cały obiad. Muszę przyznać, że nasza pierwsza przygoda z ramenem była bardzo udana.


RAMEN (JAPONIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 750 ml wywaru z kurczaka (następnym razem dam 1 litr)
  • 160 g makaronu (u mnie makaron chow mein)
  • 2 łyżki oleju arachidowego 
  • pół papryczki chili pozbawionej nasion 
  • 1 marchew, obrana
  • 1,5 białej części pora
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 marchew, obrana, pokrojona w słupki wielkości zapałki
  • 1 dymka, grubo posiekana
  • pół szklanki ugotowanej kukurydzy
  • kilka miniaturowych pieczarek
Marchew i pora kroimy w plastry. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej arachidowy, wrzucamy pora, mieszamy, dodajemy marchew, czosnek, chili i posiekany drobno imbir. Smażymy 2-3 minuty. Wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut. Bulion odcedzamy, wlewamy z powrotem do garnka i stawiamy na gazie. Wkładamy oczyszczoną pierś i pieczarki. Gotujemy 7-10 minut nie doprowadzając do wrzenia (w ten sposób mięso pozostanie soczyste). Wykładamy kurczaka i grzyby z wywaru. Do wywaru dokładamy makaron i gotujemy do miękkości. 
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. W miseczce umieszczamy makaron, podlewamy bulionem, układamy kurczaka, słupki marchewki, dymkę, pieczarki, kukurydzę. Podlewamy bulionem. Do zupy możemy wykorzystać dowolne ulubione dodatki, w mojej miało się także znaleźć jajko, niestety przypomniałam sobie o nim, kiedy zmywałam po obiedzie. 


21 komentarzy :

  1. Ale fajne marchewkowe kwiatki :D Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ramen "na bogato" - ale przeciez nie ma w tym nic zlego, prawda? Te marchewkowe gwiazdki mnie urzekly. A kuchnia japonska jest faktycznie dosc specyficzna i trudna do przyswojenia dla nas Europejczykow, ale ja za nia przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mam wątpliwości że zupka smakuje pysznie :)

    a marchewkowe kwiatki wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolory! Przynajmniej zupka była bardzo pożywna i nie trzeba było brać dokładek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten Twój ramen - taki lekki i wiosenny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i bardzo kolorowo, lekko i wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, już czuję, że kocham to danie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, fajne te marchewki :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Stworzyłam najwiosenniejsze ramen z nas wszystkich :-)
    Tak jak Ty z jajkiem, to ja miałam przygodę z dymką. Jest w przepisie, pokroiłam ją i włożyłam do lodówki, żeby posypać tuż przed podaniem. Dzisiaj znalazłam w lodówce pełny pojemnik dymki. I jak widać na zdjęciu, w zupie jej nie było. Ale co tam, będę udawać, że leży pod szpinakiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie kolorowe danie, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem ciekawa jak to wszystko ze sobą smakuje.. ułożenie artystyczne ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny ramen i przeurocze marchewki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kolorowaa: >21 marca, 2012

    robiłam i wyszła bardzo smaczna . taka pikantna .: >
    polecam . ; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupka Ci smakowała;)

      pozdrawiam

      Usuń
    2. A gdzie inne rodzaje mięsa? Wołowina i wieprzowina. Ta zupka może i smaczna, le to nie ramen!

      Usuń
    3. Z tego co kojarzę to ramen najczęściej jest z mięsa wołowego albo wieprzowego, dawniej w Japonii ryby i owoców morza, ale jest też z kury np Shōyu ramen.

      Usuń
  14. Ramen to nie jeden przepis :) są różne rodzaje tej zupki:

    Shio ramen - najsubtelniejsza o lekkiej konsystencji bulionu z kurczaka
    Shoyu ramen - bulion warzywny, sos sojowy i kurczak
    Tonkotsu ramen - oparty na wieprzowinie prawie mlecznobiały kolor
    Miso ramen - bulion to połączenie kurczaka i ryby lub wieprzowiny, o bogatym smaku pasty miso

    typowe dodatki;
    plastry wieprzowiny(chashu), pędy bambusa(menma), ciasteczka rybne(kamaboko), algi morskie(nori), tofu, pasta miso, grzyby shitake, dashi, gotowane jajko, kukurydza, szpinak, dymka, por(tylko część biała),marynowany imbir... :)))
    pozdrawiam miłośników Ramen
    Marek "Musaschi"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marku za tak szczegółowe informacje. Czyli ramen , który przygotowałam to shoyu ramen.

      pozdrawiam

      Malwinna

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.