piątek, 23 marca 2012

Pszenny chlebek z koperkiem

Pszenny chlebek z koperkiem


Dziś kolejny przepis z wiosennym akcentem, mianowicie chlebek z dużą ilością koperku. Dla miłośników tego zielonego ziółka to prawdziwy rarytas. Do przygotowania chlebka użyłam koperku suszonego, z jego dodatkiem chleb ma intensywniejszy aromat koperku, prościej się także wyrabia. Jeśli nie macie suszonego koperku, możecie użyć oczywiście świeżego, dodając go tyle, ile uważacie za słuszne. Wiosenne kanapki z sałatą, serem żółtym, warzywami i jajkiem przygotowane na takim chlebku stają się jeszcze pyszniejsze. 


PSZENNY CHLEB Z KOPERKIEM 

Składniki :
[przepis własny]
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżka oliwy plus 1 łyżeczka
  • 2-3 łyżki suszonego koperku
Mąkę mieszamy z solą i koperkiem. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki wlewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (łatwo się formuje). Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy je w podłużny bochenek,  układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego rośnięcia na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni. Bochenek oprószamy mąką, nacinamy nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut (mój piekł się jakieś 30 minut). Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 

20 komentarzy :

  1. piękny :) I jaka cudna skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie sprobowalabym tego chlebka np. ze smietankowym serkiem i wedzonym lososiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  4. hej hej a czy przypadkiem nie zmienilas koloru logo? zapamietalam niebieski:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez kusisz kusisz:) Piekny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że u Malwinki wiosna w pełni:) przepis na chlebek zapisuję do wypróbowania, bo mój tata uwielbia koperek, więc zrobię mu niespodziankę:) miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo udany, wygląda prawie tak jak te na zakwasie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wypiek i piękne zdjęcia!:)
    Usciski na dobry weekend :*

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wspaniale! a koperek nadaje mu z pewnością
    cudownego, wiosennego aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Mam jednak pytanie: Czy taka ilość drożdży nie powinna być na 500 gram mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy- 7 g świeżych drożdży jest w sam raz na tę ilość mąki ;)

      Usuń
  11. To coś dla mnie! Uwielbiam koperek a w chlebku jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pieczywo jest nie do przebicia:). Świetny pomysł z tym koperkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł na dodatek do chleba. bardzo zgrabny bochenek Ci się upiekł

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny chlebek, ostatnio piekłam nawet podobny ze świeżymi ziołami, znalazł się tam też koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie po prostu idealny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja taki świeży chlebek. Nawet widzisz nie wiedziałam, że można taki zrobić bez specjalnego urządzenia do pieczenia chleba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.