czwartek, 29 marca 2012

Piersi z kurczaka faszerowane pesto, kabanosami i papryką

Piersi z kurczaka faszerowane pesto, kabanosami i papryką


Obiad, który dziś Wam prezentuję powstał spontanicznie. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i tym sposobem na stole pojawiło się to kolorowe danie. Dodatkowo przygotowałam lekką sałatkę, a mięso podałam z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Lubię dania, które przygotowują się praktycznie same. Wystarczy kilka chwil na pokrojenie składników, całość wkładamy do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach mamy gotowy posiłek. Idealnie komponowałyby się tutaj młode ziemniaczki pieczone z ziołami, ale na nie niestety jeszcze troszkę musimy poczekać. 

Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka.


PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE PESTO, KABANOSAMI I PAPRYKĄ
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka, bez polędwiczek
  • 4 czubate łyżeczki pesto
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 4 kabanosy 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek pomidorków koktajlowych 
Kabanosy kroimy w plasterki, papryki w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy kabanosy, paprykę i czosnek przez 2-3 minuty. Wsypujemy bułkę tartą, smażymy dalej, mieszając przez 1-2 minuty, aż bułka się zezłoci. Zdejmujemy z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. 
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Przecinamy je wzdłuż na pół (nie do końca), rozkładamy i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pesto, układamy łyżkę farszu, a końce spinamy wykałaczkami, tak, aby zawartość nie wypłynęła. Zafaszerowane filety oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania, z boku kładziemy pomidorki. Mięso lekko kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 minut. 


23 komentarze :

  1. Bardzo lubię roladki z drobiu i często je robię. Wersja z pesto bardzo apetyczna, a kabanos musi nadawać ciekawego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dodaje do ulubionych, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne są te roladki kurczakowe. Mniaamku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak odrobina kreatywnosci, zwlaszcza, jesli rezultat jest tak apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, nie wpadłabym na taką kombinację. Kurczak i kabanos? W pesto? Na pierwszy rzut oka coś mi tu zgrzyta, ale pod dłuższym zastanowieniu stwierdzam: czemu nie? Zaintrygowało mnie, poza tym na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale kolorowo - koniecznie je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczak z kabanosem? świetny pomysł ! żałuję, że nie ja na to wpadłam ;pp
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczne :) U mnie tez faszerowane piersi :D Telepatia? ;)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę wypróbować:) fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piersi skrywające niespodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie kolorowe, takie wiosenne, słoneczne!
    ciekawa mieszanka składników. te kabanosy, niby ni z gruszki, ni z pietruszki,
    ale myślę, że nawet całkiem pasują ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. a wydawałoby sie ze wymyslono juz wszystko z kurczakiem ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie wiem czy wypada mi to napisać, ale... piękne piersi!
    pysznie nadziane

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda rewelacyjnie! Pięknie po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. coś wspaniałego! bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  17. robię podobne tylko dodaję jeszcze ser żółty do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie napakowałaś te piersi ;) Wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam, poproszę jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kurczak z pesto pyszności, a pomysł z kabanosowym nadzieniem bardzo ciekawy :).

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe nadzienie i wszystko tak pięknie podane:) Coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  22. wow !!! ale fajna propozycja na nadzienie....

    OdpowiedzUsuń
  23. Kreatywnie i dziko w kuchni :D Pięknie wyglądają te wszystkie kolorowe warzywka i mięsko, bardzo wiosennie i świeżo. Z każdego niemalże zakątka internetu zerkają w moją stronę takie cudne przepisy. Czas je wypróbować, może nie wszystkie, ale ten na pewno :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.