poniedziałek, 12 marca 2012

Nietypowe surówki z kapusty

Nietypowe surówki z kapusty


Nie wiem, jak Wy, ale ja nie potrafię wyobrazić sobie obiadu bez surówki. Latem najchętniej sięgam po te na bazie sezonowych warzyw, zimą z kolei króluje na moich stole Panna Kapusta. Bo jak wiadomo, nie jedno ma ono imię, jak i zastosowanie. Na sam początek chciałabym Wam zaprezentować trzy surówki na jej bazie, sycące, pełne witamin i do tego zdrowe. Jest jeszcze jeden plus tych surówek- nie ogołocą naszej kieszeni. W najbliższym czasie przedstawię Wam także kilka innych tematycznych postów dotyczących surówek i sałatek. Czekam póki co wiosny i młodych sezonowych warzyw. 


OSTRA KAPUSTA PO SECZUAŃSKU

Składniki (na 4 duże porcje):
[przepis M. Harwood'a pochodzący z książki Diabelska Kuchnia]

  • 450 g białej kapusty
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-4 suszone papryczki chili
  • 3 szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
Kapustę obieramy z wierzchnich i twardych liści i drobno siekamy. Posypujemy ją solą, ugniatamy w dłoniach i odstawiamy na 3-4 godziny (odstawiłam na 2 godziny). Nadmiar soku odsączamy i przekładamy kapustę do głębokiego naczynia. 
Chili pozbawiamy szypułek i pestek, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Drobno siekamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotki i chili, smażymy chwilkę, a następnie dodajemy wodę i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy ocet, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy, aż sos ostygnie. Polewamy nim kapustę, dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 3-4 godziny przed podaniem do lodówki. 



SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z ORZESZKAMI I DRESSINGIEM MUSZTARDOWO-IMBIROWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis niezawodnej Kallyn Denny]

  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki razem ze szczypiorem
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
  • dressing: 2 łyżki octu ryżowego (jeśli nie lubimy jego intensywnego smaku, możemy go zastąpić octem z białego wina), 1-2 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczka oleju sezamowego, łyżka cukru (dałam pół łyżki miodu), sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy

Z kapusty odrywamy liście, płuczemy je i osuszamy. Wykrawamy twarde białe części i drobno ją siekamy. Dodajemy do niej paprykę, natkę i dymkę. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalewamy surówkę sosem i posypujemy posiekanymi orzeszkami. 



COLESLAW Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • szklanka poszatkowanej białej kapusty
  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • mała czerwona cebulka
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki majonezu*
  • łyżeczka cukru
  • szczypior z 2-3 dymek, posiekany
  • sól i pieprz
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. W misce umieszczamy obie kapusty, dodajemy marchew. Całość lekko solimy i ugniatamy w dłoniach. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy cebulkę, siekamy w drobną kostkę. Por również drobno kroimy. Do kapusty dodajemy cebulkę, pora, szczypior, natkę i mieszamy. Całość kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, dodajemy stopniowo majonez (majonez ma obtoczyć warzywa, w żadnym wypadku sałatka nie może w nim "pływać") i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość soli zależy od użytego majonezu). 

* w wersji mniej kalorycznej możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Możemy także do surówki zrobić sos z 3 łyżek oliwy i łyżki soku z cytryny, który doprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu oraz solą. 

23 komentarze :

  1. ohh czlowiek robi sie jeszcze bardziej glodny, ta wersja bez majonezu bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, ciekawe :) na pewno skorzystam z pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  3. przemawia do mnie bardzo pierwsza wersja. w pikantne smaki mi graj :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne propozycje, szczególnie pierwsza i trzecia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne propozycje Malwinko! Wszystkie mi się podobają, lubię surówki z kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A do mnie najbardziej przemawia coleslaw z czerwoną kapustą - fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki, choć zimą najczęściej na naszym stole królują te z domowych weków, których masową produkcję uskuteczniamy co roku ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tych zawekowanych został jeszcze spory zapas. Ale sukcesywnie je zużywam. Muszę podejrzeć, jakie przygotowujesz Ty;)

      Usuń
    2. Ok, gdy nadejdzie pora zbiorów i pakowania tego w słoiki obiecuję, że podam parę przepisów ;)

      Usuń
  9. Coleslaw z czerwoną kapustą będzie wypróbowany do środowego obiadu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajmę się nimi niedługo:-)
    Wyglądają przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wybieram nr 3!:) Colesław uwielbiam, a z czerwoną kapustą prezentuje się mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystkie mi się podobają, szczególnie druga i trzecia, ale zaczęłabym chyba od ostatniej. Mniam. Lubuję się w surówkach.
    ściskam i dziękuję za przepisy
    Monika

    P.S. czekam na dalsze posty surówkowo sałatkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przyszłym tygodniu powinien się pojawić również post sałatkowo-surówkowy na bazie kapusty pekińskiej. Później na celowniku będą sezonowe warzywka, w najbliższym czasie marchewka i młode ziemniaki;)

      pozdrawiam ciepło

      Usuń
  13. Też uwielbiam surówki, także kapuściane, wszystkie propozycje wpadły mi w oko, ale najbardziej chyba wersja seczuańska :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wszystkie wersje bardzo mi się podobają, najbardziej chyba pierwsza :) zapisuję i na pewno zrobię, bo podobnie jak Ty, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Może być surówka bez obiadu, ale nie na odwrót. Dzięki za inspiracje, bo ja kapuścia na głowa do kapusty jestem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam surówki, a Twoje wyglądają pysznie :) i też nie wyobrażam sobie obiadu bez ich dodatku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne surówki, najbardziej podoba mi się ostatnia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Każda mi się podoba, tyle możliwości daje zwykła kapusta.

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię surówki, wszystkie mi się podobają :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  20. zapraszam do mnie http://boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.