czwartek, 15 marca 2012

Japońskie ciasteczka imbirowe z sezamem

Japońskie ciasteczka imbirowe z sezamem


Jak wspominałam Wam jakiś czas temu, kuchnia japońska nie jest mi specjalnie bliska. Mimo wszystko postanowiłam zapoznać się z nią bliżej. Te ciasteczka bardzo mnie kusiły, w szczególności sam fakt, iż zawierają w sobie imbir. Początkowo obawiałam się takiej ilości tej przyprawy, jednakże zupełnie nie potrzebnie. Słodycz ciasteczek przeplata się z lekko ostrą nutą imbiru tworząc cudowną całość. W oryginalnym przepisie zalecano piec ciasteczka przez 10 minut, jednak po tym czasie, moje nie były jeszcze gotowe. Myślę, że najlepiej jest piec jest przez 15 minut, lub krócej z włączonym termoobiegiem. Sami wyczujecie, kiedy będą dobre. Razem ze mną te chrupiące maleństwa przygotowali: Ania, Dobromiła, Michał, Mopsik, Maggie, Mirabelka


CIASTECZKA IMBIROWE Z SEZAMEM (JAPONIA)

Składniki (na około 30 sztuk):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 85 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki startego imbiru
  • ziarna sezamu do posypania
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę dokładnie miksujemy, dodajemy imbir i wodę. Wyrabiamy zwartą masę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, z wierzchu smarujemy je wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut, aż brzegi ciasteczek ładnie się zrumienią. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce do 2 tygodni. 

Przepis dodaję do akcji Kuchnia japońska. 

11 komentarzy :

  1. Nie znam takich ciastek, ale jeżeli imbir jest ważnym składnikiem... czuję, że nie byłabym zawiedziona ;-)
    Dodatkowo nie wyglądają na specjalnie skomplikowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za kolejną wspaniałą inspirację. Ciasteczka były pyszne. Następnym razem też zrobię ze świeżym imbirem.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że mikserowe wspólne zatacza coraz szersze kręgi. Muszę się kiedyś do Was przyłączyć;) Fajne ciacha, pewno dzięki temu imbirowi mają intensywny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne;) muszę kiedyś wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma co: po raz kolejny wyszperałaś bardzo dobry przepis :) Ciastka wszystkim w domu smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne to zbiorowe pieczenie ;) zapachniało imbirem...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastka sa faktycznie pyszne i wiem, ze bede do nich wracac. Pieknie je sfotografowalas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wyglądają na tej macie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. klikam na tsukemen a włącza mi się to. :(
    nie to że mi się nie podoba, ale miałam ochotę na coś o tej wariackiej nazwie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście zdjęcie było źle podlinkowane. Dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi. Już poprawiłam;-) Jeśli coś jest źle podlinkowane, można skorzystać z wyszukiwarki. Ale i tak będę wdzięczna za przekazanie mi informacji o wszelkich pomyłkach;)

      pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.