niedziela, 12 lutego 2012

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana



W tej zupie można zakochać się od pierwszego "machnięcia" łyżką. Jest wprost fantastyczna, wyrazista w smaku, lekko pikantna za sprawą dużej ilości pora. Do tego robi się ją wręcz w tempie ekspresowym- czego chcieć więcej? Lubię takie rozgrzewające kremowe zupy w zimowe dni. Za przepis serdecznie dziękuję kochanej Maggie!



ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA 

Składniki (na 6 porcji):
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 450 g ziemniaków
  • 450 g białych części pora
  • 850 ml-1,2 l bulionu warzywnego 
  • 140 ml kremówki
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji- kremówka, posiekany szczypiorek
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pory kroimy w cienkie plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1-centymetrową kosteczkę . Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, ziemniaki i pora. Mieszamy, by ładnie pokryły się masłem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i pokrywką. Smażymy dalej na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i papier, wlewamy wywar warzywny (ja wlałam 850 ml, chciałam, aby zupa była gęstsza), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Dodajemy całe mleko i 3/4 kremówki, doprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy na talerzyki, ozdabiamy pozostałą śmietaną  i posypujemy szczypiorkiem. Świetnie komponuje się także z grzankami.


18 komentarzy :

  1. mniam ;]
    mam ochotę na taką zupkę, oj, mam! i to wielką ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. zupy to jest to :) porowo-ziemniaczany poemat:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę ziemniaczano-porową. Narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną, bo bez bulionu. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita, rozgrzewająca zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo sie ciesze, ze zupa smakowala - ja jestem pewna, ze bede do niej wracac, bo faktycznie jest obledna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na pewno jeszcze nie raz zagości na stole. Jeszcze raz dziękuję za inspirację;)

      Usuń
  7. Robię podobną zupę, ale nie dodaję śmietany, tylko samo mleko, do tego sok z cytryny, koperek i podsmażony wędzony łosoś, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  8. szkocka zupa
    jadlam w troche innym wydaniu ale sprobuje zrobic i ta juz mi slinka cieknie na sama mysl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcie nie miałam, że to szkocka zupa. Miło się dowiedzieć czegoś nowego. Masz może przepis na tę, którą jadłaś?

      Usuń
  9. zrobiłam dzisiaj i potwierdzam, jest przepyszniutka! super rozgrzewa

    OdpowiedzUsuń
  10. My kobietki zjemy wiele.. a zastanawiam się jakby taką zupkę zaserwować mężczyznom ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. To jak sie domyslam przepis z tej strony http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1731/darina-allens-winter-leek-and-potato-soup,pozdrawiam z IE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, przepis pochodzi ze strony Good Food. Ja podpatrzyłam go u jednej z blogerek kulinarnych, co zaznaczyłam we wstępie

      Usuń
  12. I znów gotowe kostki pełne chemii :(((( Dramat :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie dramatem jest to, że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Nie wiem, gdzie tu widzisz jakieś kostki. Myślę, że pojęcia takie jak wywar, bulion i rosół powinny być Ci znane :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.