poniedziałek, 27 lutego 2012

Muffiny pomarańczowo-czekoladowe

Muffiny pomarańczowo-czekoladowe


Te muffiny przygotowałam jakiś czas temu w ramach kolejnej edycji Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią jest Domi z bloga Domi w kuchni. Sam przepis jest autorstwa Helgi Lederer i pochodzi z książki "Muffinki. Babeczki dla smakoszy". Zdecydowanie w przepisie zabrakło mi sody oczyszczonej i jeśli jeszcze kiedyś do nich wrócę, na pewno ją dodam. Z przepisem możemy dowolnie eksperymentować wzbogacając muffiny o ulubione dodatki. Ja od siebie dodałam do nich czekoladowe groszki. 


MUFFINY POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE

Składniki (na 12 sztuk)

  • 260 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 średnie pomarańcze
  • 250 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciśniętego soku)
  • 140 g cukru (dałam 120 g)
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 40 ml likieru pomarańczowego (dodałam amaretto)
  • 100 g czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy je, dzielimy na segmenty i siekamy na mniejsze kawałeczki. Jajko ucieramy z cukrem dodając stopniowo miękkie masło. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, cząstki pomarańczy, a następnie suche składniki. Wsypujemy 70 g groszków, mieszamy. Foremki na muffiny napełniamy do 2/3 wysokości, na wierzchu układamy pozostałe groszki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, aż zrumienią się na złoto-brązowo. U mnie czas pieczenia znacznie się wydłużył. Pozostawiamy je 5 minut w foremkach, następnie studzimy na kratce.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

20 komentarzy :

  1. a dla mnie bardzo wazne, ze sa bez sody!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic wspanialszego niż muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic wspanialszego niż muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie, że wzięłaś udział w akcji :) muffinki są tak urocze, że znów nabrałam na nie ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te groszki wyglądają przecudownie. Aż chce się sięgnąć po taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie one są śliczne! Mega apetyczne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja bardzo smacznie:) Faktycznie takie piegowate i slodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetnie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają takie piegowate, nie ma nic lepszego niż muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muffinki są pyszną przekąską w ciągu dnia :) uwielbiam zabierać tak smaczne, jak przedstawiasz, do pracy na rano do kawy lub herbaty :) śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  11. czekolada i pomarańcze to cudowne połaczenie, któremu prawie że nie potrafię się oprzeć ;) wyglądaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piegowate pyszności, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają po prostu profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają baaaardzo smakowicie, dziękujemy za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muffinkom nigdy nie odmówię ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam takie pytanie, czy do tego przepisu w ogóle nie trzeba dawać mleka? I dlaczego brakowało Ci sody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba dodawać mleka, zamiast niego w przepisie jest sok z pomarańczy. Co do mojej uwagi o sodzie: do tego przepisu zmniejszyłabym ilość proszku(do 1 łyżeczki) i dodatkowo dodała pół łyżeczki sody (w oryginale mamy 10 g proszku, czyli jakieś 2 łyżeczki).

      Usuń
  17. Zachęcający przepis! Gdzie można kupić czekoladowe groszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj ich w większych marketach na działach z ozdobami cukierniczymi. Ja swoje kupowałam kiedyś w Lidlu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.