poniedziałek, 13 lutego 2012

Trufelki pomarańczowo-kokosowe

Trufelki pomarańczowo-kokosowe


Z racji, że już jutro Walentynki chciałabym Wam zaproponować pewne słodkie i szybkie w wykonaniu trufelki, idealne na prezent dla ukochanej osoby. Moje leżą zapakowane i ukryte w zakamarkach wielkiej szafy i czekają, aż jutro powędrują w ręce W. Są mocno pomarańczowe, z delikatną nutką kokosu, całość pokryłam białą czekoladą (przy okazji wie może ktoś z Was, dlaczego moje trufelki mają na powierzchni małe kuleczki niczym piłeczka do golfa?). 


TRUFELKI POMARAŃCZOWO-KOKOSOWE 

Składniki (na 20 dużych lub 30 małych trufelek)

  • 125 g białej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 70 g herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada do obtoczenia
  • czekoladowe serduszka do ozdobienia
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy z niej około 4 łyżki soku. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy. Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek. Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100 g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Póki czekolada jest mokra, na wierzchu każdej trufelki przyklejamy czekoladowe serduszko. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia.  Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao. 

20 komentarzy :

  1. Ależ ładne są! Idealnie walentynkowe, takie słodziuchne. Muszę kiedys zrobić. Pyszne muszą być. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... trufelki z pomarańczą w tle to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć u mnie pewnie byłyby obtoczone ciemna czekoladą stwierdzam, że prezentują się wspaniale! i na pewno mogą uwieść męskie serce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam :). Czuję przez monitor jak pachną pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo ubóstwiam takie pomarańczowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A pomyśl jak one świetnie pasuję jako bentowy deser... Czekam na Twoje pierwsze bento...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Powierzchnia czekoladek wygląda "golfowo" bo zakwitło na niej masło kakaowe zawarte w białej czekoladzie, podlane sokiem i niezatemperowane. Spójrz na http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/ Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Za temperowanie zabiorę się na pewno, ale najpierw muszę wyposażyć się w termometr.

      pozdrawiam

      Usuń
  8. Super trufelki chętnie bym ich skosztowała
    Szukałam wszędzie tych serduszek i mi wykupili :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne :) chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm, kokosowe pyszności na jeden ząbek. Uwielbiam takie małe słodkie cudeńka :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze! Wcale nie mialabym nic przeciwko, gdyby ktos mi takie trufelki podarowal...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale śliczne, białe trufelki! Dzięki tym kropeczkom zyskują na oryginalności ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie pyszne smaki, zamknięte w jednej, małej, niepozornej trufli. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szalejesz moja droga z truflami, co post to lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne są te piłeczki i mają bardzo apetyczne wnętrze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mhmhmh.. rozkoszny widok..


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.