środa, 15 lutego 2012

Tagine z wołowiny i moreli

Tagine z wołowiny i moreli


Z racji II Festiwalu kuchni arabskiej ciągle na naszym stole gości wołowina w rożnej postaci. Tym razem przygotowałam tagine z wołowiny i moreli. Jest to przepis Gordona Ramsay'a, w oryginale zamiast wołowiny występuje jagnięcina, do której dostępu niestety nie mam. Danie jest sycące, aromatyczne, dla nas to zupełnie nowe spojrzenie na mięso wołowe. W połączeniu z ziołowym kuskusem był to idealny posiłek. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię oraz akcji Lejdi jako danie główne- Walentynki II- Czym TO się je. 


TAGINE Z WOŁOWINY I MORELI (MAROKO)

Składniki (na 4-6 porcji):
[przepis pochodzi z książki Kuchnie Świata G. Ramsay'a]

  • 900 g wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz czarny 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy ras el hanout (użyłam domowej marokańskiej mieszanki przypraw)
  • 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam 3 łyżki)
  • ok. 800 ml bulionu
  • 100 g suszonych moreli, posiekanych
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kuskus z ziołami: 300 g kaszy kuskus, pęczek natki pietruszki, pęczek świeżej mięty, skórka otarta z 1 cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy
Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsów. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na dużej głębokiej patelni bądź w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy mięso, aż równomiernie się zrumieni. Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i w razie potrzeby dodajemy pozostałą oliwę.. Smażymy 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy czosnek, imbir, ras el hanout oraz przecier, smażymy kilka minut. Dokładamy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 i 1/2 godziny. Dokładamy morele, sok z cytryny i miód do smaku, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30-45 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. 
Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu, zalewając go wodą bądź bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajmy posiekane zioła, skórkę z cytryny, sok oraz oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 


(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

24 komentarze :

  1. bardzo smacznie brzmi i wyglada:) to czekam na kolejny arabski przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam ten przepis i czeka na wypróbowanie. Zdaje się, że doczeka się prędzej skoro ma już Twoją rekomendację;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda i na pewno smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooo, strasznie lubie tagine. I dawno nie robilam. A teraz przez Ciebie mam ochote! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to danie musi być aromatyczne:) pysznie wygląda:) pozdrawiam Malwi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co jest w składzie tej marokańskiej mieszanki? chciałabym to zrobić ale nie wiem jakie przyprawy bedą pasować, z takich egzotycznych mam tylko garam masala i curry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać link, już jest w poście i odsyła do przepisu na marokańską mieszankę

      pozdrawiam

      Usuń
  7. ładnie podane ;]
    podoba mi się dodatek moreli. musi ciekawie smakowac.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja, wyglada bardzo apetycznie, choc morele pewnie bym wylawiala i odkladala na bok ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie ten kuskus wyglada na Twoim zdjeciu..bardzo go lubie i kuchnię marokańską też..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo zachęcający przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mhmh.. to coś w sam raz dla mnie.. :-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Malwinko:)

    No danie wygląda rewelacyjnie - zjadłabym porcję ;)

    serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Najsmaczniejsze danie jakie jadłam. Dziękuję za ten przepis :)
    Uwielbiam Twoje dania

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam to danie. Robiłam je już kilka razy. Za każdym razem gdy na obiad chcę zrobić wołowinę wszyscy wołają "tagine tagine" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, cieszę się, że tak Wam posmakowało;)

      Usuń
  15. Super przepis :)
    U nas można zakupić piękne Tajine francuskiej firmy Emile Henry - zapraszamy i pozdrawiamy!

    Cooking Store

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne to jest, niema nic lepszego i nic smaczniejszego nad tagine z morelami!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio robiłam, bardzo pierwszy raz takie orientalne danie mi smakowało jak i mojemu chłopakowi, szczerze polecam bo baaaaardzo smaczne! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadło Wam do gustu :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.