wtorek, 21 lutego 2012

Syryjski gulasz wołowy z fasolą

Syryjski gulasz wołowy z fasolą


Kolejne idealne na zimę danie jednogarnkowe. Prosty jeśli chodzi o składniki i całkiem smaczny gulasz z wołowiną i fasolą. Ja na życzenie Połówka podałam go z dodatkiem ryżu, ale równie dobrze smakować będzie z  domowym pieczywem lub kaszą bulgur. 


GULASZ WOŁOWY Z FASOLĄ (SYRIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki From the Lands of Fig and Olives]

  • puszka drobnej białej fasoli
  • pół kg wołowiny na gulasz
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 3-4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy na kawałki wielkości kęsa. Marchewki obieramy, kroimy w grubsze plastry. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (użyłam pół na pół oliwy i masła), obsmażamy wołowinę ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchew, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Wlewamy szklankę wody, dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pomidory, estragon, kumin, natkę pietruszki, mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, aż mięso będzie miękkie (w przepisie podawano czas 30 minut, ja gotowałam ponad godzinę- czas będzie uzależniony od rodzaju dodanego mięsa i wielkości kawałków). Pod koniec dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę, podgrzewamy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 

13 komentarzy :

  1. wygląda jak mój jutrzejszy obiad, bo czemu nie? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O zapisuję w ulubionych bo mój tż uwielbia wszelkie gulasze więc przyda się kiedyś na pewno:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam gulasz na ostro z papryką, ten będzie następny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak mi się to podoba, że znajduję u Ciebie cały świat

    OdpowiedzUsuń
  5. Na Ciebie zawsze można liczyć jeśli chce się zrobić nową wersję tradycyjnej potrawy. Gulasz po arabsku - super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno Malwinno, wyjdź za mnie!
    gdybyż bigamia nie była karana to bym serio Ci się oświadczyła!
    cudny, uwielbiam fasolę, myślę że fenomenalnie dopełnia gulasz.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. juz czuje zapach tego gulaszu musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodatek selera naciowego wydaje mi się strzałem w dziesiątkę. Zapamiętam to!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały gulasz. Rozgrzewający, pyszny. Uwielbiam Twoje pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada na bardzo sycacy. Podoba mi sie kombinacja przypraw!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nieco cięższe danie kuchni arabskiej niż te które widziałam u Ciebie do tej pory. Ale to bardzo dobrze, bo taka propozycja to coś w sam raz dla mojego męża. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł doskonały, a smak? Z pewnością rewelacyjny ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.